Grčka: Anarhisti preuzeli odgovornost za napad bombom na upravnicu atinskog zatvora

Grčka i italijanska grupa su povezanost pokazale slanjem paketa-bombi evropskim liderima 2010. godine
0 komentar(a)
Anarhisti, Foto: Reuters
Anarhisti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2013. 15:02h

Grčka anarhistička grupa "Zavjera vatrenih ćelija" objavila je danas da je zajedno sa svojim italijanskim istomišljenicima izvela bombaški napad na automobil upravnice zatvora u Atini, u kojem je u petak lakše povrijeđena druga žena.

"Zavjera vatrenih ćelija", bliska maglovitoj grupi-organizaciji "Neformalna anarhistička federacija/Revolucionarni front" (FAI/FRI), desetak godina aktivnoj u Italiji, kaže da je napad izvela "u znak solidarnosti sa (svojih) deset zatvorenih drugova".

U tekstu - "optužnici" protiv grčkog pravosuđa i zatvorskog sistema, najavljuju se nove akcije i izražava se poštovanje prema "drugovima" zatvorenim u Njemačkoj, Italiji, Španiji i Švajcarskoj

Grčka i italijanska grupa su povezanost pokazale slanjem paketa-bombi evropskim liderima 2010. godine.

"Zavjera" je objavila da je u savezu i sa "Sektom revolucionara", misterioznom grčkom grupom koja je preuzela odgovornost za ubistva jednog policajca i jednog novinara 2009. i 2010. godine.

Policija smatra ozbiljnim tekst na četiri strane, postavljen, po praksi grčkih anarhističkih ekstremista, na alternativnom sajtu "Indymedia". U tom tekstu se kaže da anarhisti preuzimaju "štafetu" terorizma u Grčkoj.

U tekstu - "optužnici" protiv grčkog pravosuđa i zatvorskog sistema, najavljuju se nove akcije i izražava se poštovanje prema "drugovima" zatvorenim u Njemačkoj, Italiji, Španiji i Švajcarskoj.

Automobil upravnice atinskog zatvora "Koridalos" je uništen u petak ujutro bombom postavljenom ispod njega. Prethodilo je upozorenje vlastima telefonom. Eksplozija je razbila stakla na prozorima okolnih zgrada, čime je povrijeđena jedna žena.

Posljednja akcija "Zavjere" je bila februara 2011. - paket-bomba koji je zaustavljen na putu ka ministru pravosuđa.

"Zavjera" se nalazi na američkoj listi međunarodnih terorističkih organizacija.

Nekoliko njenih osumnjičenih članova je posljednjih mjeseci uhapšeno, posebno zbog oružanih pljački banaka, a sedam mladih pripadnika te grupe je 2011. godine osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

Bonus video: