Bogati Rusi našli novi Kipar?

Pored prisutnih briga od mogućih posljedica proširivanja, prisutne su i slutnje da će najviše profitirati bogata ruska manjina u toj zemlji
0 komentar(a)
Riga, Letonija, Foto: Wikipedia.org
Riga, Letonija, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 07.06.2013. 09:04h

Letonija je dobila zeleno svjetlo od Evropske komisije za ulazak u eurozonu naredne godine.

Pored prisutnih briga od mogućih posljedica proširivanja, prisutne su i slutnje da će najviše profitirati bogata ruska manjina u toj zemlji.

Tamošnji agenti za nekretnine imaju mnogo posla, piše Dojče Vele.

Letonska vlada je prije tri godine donijela odluku da stranih državljanima omogući trajnu dozvolu boravka, ukoliko postanu vlasnici nekretnina u zemlji.

Agenti kažu da je odluka vlade pojedine firme spasila bankrotstva.

I Letonci su bili na spisku zemalja sa ogromnim dugovima, pa su strane investicije bile jedino rješenje. Međutim, stranci u letonskom slučaju su – Rusi. S obzirom na to da je Letonija nekada bila sovjetska republika, ne iznenađuje činjenica da u njoj živi veliki broj Rusa.

Kao na Kipru?

Poslovni model zasnovan je na prodaji vikendica na obali Baltičkog mora bogatim ruskim građanima. Rusima se dopada okruženje, što svi govore ruski i, što je najvažnije, nema negodovanja letonskih građana protiv Rusa, kojeg je nakon proglašenja nezavisnost 1990. i te kako bilo.

Kritičari smatraju da je velikodušnost Letonaca prema stranim državljanima, slaba tačka te baltičke zemlje. Praksa da se strancima koji ulože preko 140.000 evra u neku nekretninu izda trajna dozvola boravka, povećava uticaj Rusije u Evropi. Odnosno bankarski sektor potpada pod sve veći uticaj ruskog kapitala, upravo kao što je to nekada bio slučaj sa Kiprom.

Letonija i dalje ima problema sa utajom poreza, korupcijom i pranjem novca. Ali uprkos svemu tome, Evropska unija smatra da ta zemlja ispunjava kriterijume sporazuma iz Mastrihta. Javni dug Letonije iznosi 40 odsto bruto društvenog proizvoda, a inflacija je manja od dva odsto. Letonija ima i najbrži privredi rast u Evropskoj uniji, sa više od pet odsto u posljednje dvije godine.

Bonus video: