Erdogan: Odmah prekinuti proteste

Erdogan je ponovo osudio "anarhiste i ekstremiste koji defiluju po glavnim gradovima zemlje i prkose njegovom autoritetu" i zatražio da se odmah prekinu ti protesti
8 komentar(a)
Redžep Taip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Taip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2013. 07:33h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio pred nekoliko hiljada pristalica da se odmah prekinu protesti, na kojima se već osam dana traži njegova smjena.

Dočekan srdačno na aerodromu u Istanbulu poslije trodnevne posjete zemljama Magreba, Erdogan je ponovo osudio "anarhiste i ekstremiste koji defiluju po glavnim gradovima zemlje i prkose njegovom autoritetu" i zatražio da se odmah prekinu ti protesti.

"Tražim da se hitno prekinu protesti, koji su izgubili demokratski karakter i pretvorili su se u vandalizam".

Dok je bio skup pristalica Erdogana, na trgu Taksim u Istanbulu okupilo se nekoliko desetina hiljada njegovih protivnika, koji su skandirali "Ostavka". Nekoliko hiljada ih se okupilo i u Ankari.

Turski mediji nijesu naveli da li je bilo incidenata na tim skupovima.

Erdogan je juče u Tunisu isključio mogućnost da odustane od urbanog projekta u Istanbulu, što je izazvalo talas novih uličnih protesta u Turskoj.

"Projekat poštuje istoriju, kulturu i ekologiju.... Mi želimo da štitimo prava većina i očuvamo ljepotu Istanbula", rekao je Erdogan tokom posjete Tunisu.

Protesti su počeli u Istanbulu prije više od nedjelju dana zbog plana za rušenje jednog parka radi izgradnje komercijalnog centra ali su se poslije grubog obračuna policije sa demonstrantima proširili na druge gradove i prerasli u antivladine proteste.

Demonstranti optužuju konzervativnu vladu da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu. Tokom demonstracija je poginulo četvoro ljudi, a stotine su povrijeđene i privedene.

Protesti u Turskoj ne jenjavaju. Sinoć, prvi put od izbijanja demonstracija, došlo so sukoba pristalica i protivnika režima Erdogana, kada je stradao i jedan policajac.

Bonus video: