"kultura propadanja"

Papa: Kad bacate hranu to je kao da kradete od siromašnih

Papa Franjo u svom redovnom nedeljnom obraćanju vjernicima kritikovao potrošački mentalitet i način na koji se odnosimo prema hrani
3 komentar(a)
papa, papa Franjo, Foto: Rojters
papa, papa Franjo, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.02.2019. 07:57h

U svom nedjeljnom obraćanju vjernicima na Trgu sv. Petra u Vatikanu, papa Franjo osvrnuo se na "kulturu propadanja" i rekao da je bacanje hrane isto što i krađa od siromašnih, piše UPI.

"Konzumerizam nas je navikao na višak i bacanje hrane. Zaboravili smo njenu vrijednost," rekao je papa.

Papa je svoju publiku, koja broji hiljade hodočasnika iz čitavog svijeta, podsjetio na UN-ov Svjetski dan zaštite okoline. Kada je riječ o bacanju hrane, američka vlada i papa imaju zajednički cilj. Naime, američka vlada je sugerisala proizvođačima hrane, prerađivačima, prodavcima, zajednicama i vladinim agencijama da smanje propadanje i recikliraju otpadaka hrane.

Procijenjeno je da u 2010. godini hrana u vrijednosti 133 milijarde funti, iz američkih prodavnica, restorana i domova, nije bila iskorištena za ishranu već je bacana.

Bob Perciasepe, direktor američke Agencije za zaštitu okoline, kaže da Amerikanci bacaju i do 40% svoje hrane.

"Borba s ovim problemom pomaže ne samo u suzbijanju gladi i štednji novca, već i u prevenciji klimatskih promjena: hrana koja se raspada na deponijama proizvedi nezanemarljive količine gasova koji doprinose "efektu staklene bašte".

Preporučujemo za Vas