Erdogan: Teroristi umiješani u nerede u Turskoj

Turski premijer uporno ignoriše sedmodnevne proteste koji su poprimili antivladin karakter i ne odstupa od izgradnje šoping centra u Istambulu zbog čega su protesti i počeli
14 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 15:51h

Premijer Turske Tajip Erdogan izjavio je danas da članovi jedne "terorističke organizacije" učestvuju u smrtonosnim antivladinim protestima koji se šire Turskom, navodeći da je privedeno sedam stranaca koji su umiješani u nemire.

Ergdogan je istovremeno odbacio mogućnost odustajanja od kontroverznog plana za preuređenje malog parka u centru Istanbula, uprkos masovnim protestima, koji su upravo počeli zbog najave sječe stabala u tom parku.

Turski premijer je rekao da je sedam stranaca koji su umiješani u te nemire privedeno, prenijela je agencija AFP.

"Među demonstrantima ima ekstremista, od kojih su neki umiješani u terorizam", rekao je Erdogan u obraćanju novinarima u Tunisu, posljednjeg dana posjete zemljama sjeverne Afrike koju su zasjenili neredi u njegovoj domovini.

"Pristalice te terorističke organizacije su prisutne" na istanbulskom Trgu Taksim, epicentru protesta, dodao je Erdogan.

On nije precizirao koje su nacionalnosti pritvoreni stranci, niti gdje su oni uhapšeni, prenijela je agencija AFP.

"Sedam stranaca je učestvovalo u neredima, šest od njih se pojavio pred javnim tužiocem, a jedan je uhapšen. U toku je istraga kako bi se utvrdio način na koji su oni umiješani u nerede", rekao je turski premijer.

Hiljade gnjevnih demonstranata, koji se protive konzervativnoj politici Erdoganove islamističke Partije pravde i razvoja (AKP), izašlo je od prošlog vikenda na ulice većih turskih gradova sa zahtjevima za njegovu ostavku.

Erdogan je prethodno nazvao demonstrante "ekstremistima", a danas je stao u odbranu razvojnog plana za istanbulski park Gezi pored Trga Taksim.

"Taj projekat poštuje (tursku) istoriju, kulturu i čovjekovu okolinu... Ono što radimo je zaštita prava većine i očuvanje ljepote Istanbula", rekao je Erdogan i dodao da ne povezuje ekološke aktiviste sa tim neredima.

"Vrlo dobro znamo ko je umiješan u te nerede i isključujem učešće onih građana koji brinu za očuvanje čovjekove okoline", kazao je Erdogan, dodavši da grupacije koje su odgovorne za ranije nasilničke napade manipulišu onim što je počelo kao ekološki protest protiv sječe drveća u tom parku.

Policija u Turskoj nastavlja sa primjenom sile protiv demonstranata, iako je vlada u Ankari razgovarala sa predstavnicima protesta, a broj žrtava policijskog nasilja povećao se na tri.

Jedan turski policajac preminuo je danas u bolnici nakon što je u srijedu bio ranjen na antivladinim protestim u gradu Adana na mediteranskoj obali Turske, preneli su lokalni mediji.

Policija je sinoć oko trga Kizilaj u Ankari koristila vodene topove i suzavac protiv demonstranata, prenose turski mediji, dodajući da su u protestima u glavnom gradu Turske učestvovali prije svega sindikati. Prema pisanju agencije Anadolu uhapšeno je devet lica.

U sukobu policije i demonstranata do sada je tri osobe izgubilo život. Jedan aktivista je sinoć podlegao povredama koje je zadobio u Ankari, saopštilo je Udruženje ljekara. Broj povrijeđenin premašio je 4.000, dodaju ljekari ističući da je od njih 42 u kritičnom stanju. Na drugoj strani vlast govori o oko 300 povrijeđenih lica. Po prvi put od početka protesta policija je hapsila i lica koja kritikuju vladu preko Interneta.

Na zapadu Turske, u Izmiru, je uhapšeno najmanje 29 korisnika Tvitera, kojima se prebacuje podstrekivanje na ustanak, propaganda i dezinformacije.

Hakeri internet aktivista „Anonimus“ privremeno su hakovali sajt premijera Turske, a prema pisanju turskih medija uspjeli su da dobiju pristup i njegovoj elektronskoj pošti.

Jedna od vodećih inicijativa „Taksim platforma“ najavila je, nakon sastanka sa zamjenikom premijera Bilentom Arincom, da će nastaviti svoju borbu sve dok vlada ne ispuni zahtjeve.

Aktivisti, između ostalog, zahtijevaju očuvanje „Gezi“ parka u Istanbulu, koji je trebalo da bude srušen i na njegovo mjesto sagrađen šoping-centar.

Takođe aktivisti zahtijevaju da svi funkcioneri odgovorni za nasilje nad demonstrantima budu odmah udaljeni sa svojih položaja.

Arinc se izvinio zbog prekomjernog nasilja od strane policije primenjenog nad demonstrantima.

Demonstranti dobijaju sve više podršku i poznatih ličnosti, među kojima je i turski nobelovac Orhan Pamuk. Po prvi put od početka protesta su u srijedu pristalice turske vlade napali demonstrante u mjestu Rize, gradu odakle vosi porijeklo porodica turskog premijera.

Stradao policajac u demonstracijama

U južnoj provinciji Adana stradao je i prvi policajac u posljednjih sedam dana, koliko traju nemiri na ulicama turskih gradova, prenosi "Russia today".

On je stradao od posljedica pada s mosta, koji je još bio u izgradnji, tokom potjere za demonstrantima. Nakon pada koji se dogodio u srijedu, zadobio je teške povrede od kojih je preminuo danas.

Nešto ranije, sukobi su se odvijali između samih građana Turske. Naime, u crnomorskoj turskoj luci Rize, grupu od 25 mladića uključenih u antivladine proteste napala je rulja do nekoliko stotina pristalica vladajuće Partije pravde i slobode (AKP), javila je jutros lokalna televizija CNN-Turk.

Policija je upotrijebila suzavac da rastjera sukobljene pošto su pristalice partije premijera Tajipa Erdogana opkolili zgradu u kojoj su se neki od napadnutih mladića sklonili, prenijela je agencija AFP.

Suzavac i vodeni topovi upotrijebljeni su sinoć i u Ankari da bi rastjerali demonstrante okupljene u centralnom trgu Kizilaj.

S druge strane, situacija je sinoć bila mirnija u Istanbulu, prvi put od kada su nemiri počeli prošlog petka.

Galerija

Bonus video: