Financial Times: Evropska komisija traži pravo na likvidaciju banaka

Nova struktura bi trebalo da osigura efikasno donošenje odluka, uz učešće direktno pogođenih zemalja, ali one ne bi imale pravo veta
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 10:04h

Evropska komisija (EK) pokrenula je inicijativu za formiranje posebne uprave za likvidaciju i restrukturiranje banaka u zemljama eurozone koje su bankrotirale, piše "Financial Times".

Taj list je imao uvid u povjerljivi izveštaj EK, pripremljen za konsultacije s vladama i državama EU koje su planirane za ovaj mjesec, prenosi SEEbiz.

List piše da je inicijativa EK u suprotnosti sa zajedničkom deklaracijom koju su 30. maja usvojile Francuska i Njemačka, prema kojoj se pravo da restrukturiraju banke eurozone prebacuje u nadležnost nacionalnih vlada

EK traži da joj se omogući likvidacija posrnulih banaka eurozone, kao i da se formira uprava za njihovo restrukturiranje, na čijem čelu bi bili predstavnici Komisije i Evropske centralne banke, a ne zemalja članica EU. Pretpostavlja se da bi uprava imala svoj stabilizacioni fond.

Nova struktura bi trebalo da osigura efikasno donošenje odluka, uz učešće direktno pogođenih zemalja, ali one ne bi imale pravo veta, navodi se u dokumentu EK.

"Financial Times" piše i da je ta inicijativa najvišeg izvršnog organa EU u suprotnosti sa zajedničkom deklaracijom koju su 30. maja usvojile Francuska i Njemačka, prema kojoj se pravo da restrukturiraju banke eurozone prebacuje u nadležnost nacionalnih vlada.

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u utorak je objavila plan za rješavanje problema propalih banaka, koji predviđa njihovu dokapitalizaciju i kontrolisano gašenje, uz poštovanje hijerarhije naplate kreditora.

Forum centralnih banaka iz cijelog svijeta u nedjelju je objavio dokument u kojem se navodi da njegov plan omogućuje brzu i laku dokapitalizaciju banaka i priliku za vlasti da nedvosmisleno garantuju da štediše neće izgubiti depozite.

Ilustracija (Foto: Reuters)

U planu se predlaže jednostavan mehanizam dokapitalizacije, koji uvažava prava kreditora i omogućuje dokapitalizaciju velikih banaka preko jednog vikenda, bez posezanja za novcem poreskih obveznika. Prema tom nacrtu, kreditori bi sistemski važne banke podvrgavali prisilnoj dokapitalizaciji, ukoliko se nađu na pragu sloma.

Vlasništvo nad bankom prebacivalo bi se na novoformiranu privremenu holding kompaniju, a u sljedećoj fazi banka bi se odmah dokapitalizovala otpisom potraživanja kreditora.

Autori nacrta naveli su da on možda predstavlja jedinu mogućnost da se poštuje hijerarhija naplate, sprovede brza dokapitalizacija i spriječi rizik od moralnog hazarda, koji se javlja kada očekivanje vladine pomoći podstiče banke na rizične poslovne poteze.

Galerija

Bonus video: