Davutoglu ljut na SAD: Turska nije demokratija drugog reda

Davutoglu je zamjerio Vašingtonu što je višednevne proteste u Turskoj uporedio sa sličnim protestima u drugim zemljama
74 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 16:26h

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu izrazio je nezadovoljstvo u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Džonom Kerijem zbog komentara Vašingtona o protestima u Turskoj, rekao je danas agenciji Frans pres neimenovani turski diplomata.

"Turska nije demokratija drugog reda", rekao je Davutoglu američkom kolegi, kako je prenio taj turski zvaničnik koji je tražio anonimnost.

Davutoglu je zamjerio Vašingtonu što je višednevne proteste u Turskoj uporedio sa sličnim protestima u drugim zemljama.

Turski ministar je obavijestio Kerija i da je u toku istraga o prejteranoj upotrebi sile nad demonstrantima. Vašington se u tri navrata izjašnjavao o demonstracijama u Turskoj, zemlji koja je jedna od najbližih saveznica SAD.

Keri je u ponedjeljak osudio pretjeranu upotrebu sile i izrazio nadu da će biti sprovedena istraga o tome.

Demonstranti odbili izvinjenje: Taksime, drži se

Aktivisti u Turskoj koji već šest dana protestuju traže otpuštanje šefova policija u Istanbulu, Ankari i ostalim gradovima u kojima se koristila sila kao odgovor na demonstracije.

Pristižući sa različitih strana, noseći crvene ili bijele zastave, demonstranti su zauzeli trg Taksim, centralno mjesto protesta koji potresaju Tursku. Demonstranti traže ostavku premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

"Taksime, drži se, radnici stižu", uzvikivali su okupljeni.

Najmanje 10.000 ljudi, neki noseći bedževe sa likom osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka, prošetali su se prijestonicom Ankarom noseći turske zastave, javlja novinar AFP.

"Ova nacija se neće saginjati pred tobom!", poručili su demonstranti premijeru Erdoganu.

Protesti su počeli 28. maja, kao ekološki, zbog vladinog plana za izgradnju trgovinskog centra u parku kod trga Taksim. Demonstracije su zbog oštre reakcije policije ubrzo dobile antivladin karakter i proširile se na druge gradove u Turskoj.

Demonstranti optužuju konzervativnu vladu da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu. Do sada je u protestima poginulo troje ljudi, a stotine su povrijeđene i privedene.

Oni su odbili izvinjenje zamjenika turskog premijera Bulenta Arinča, kazavši da njegove opaske predstavljaju "podsjećanje na građanski rat".

Grupa koja sebe naziva "Taksim platforma solidarnosti" je saopštila da je predala listu zahtjeva Arinču, prenosi BBC.

Oni zahtjevaju da se zabrani upotreba suzavaca, oslobađanje uhapšenih demonstranata i odustajanje od planova za renoviranje Gezi Parka, koji je dio Taksim trga.

"Koraci na koje se vlada odluči će oblikovati buduće događaje", kazali su predstavnici grupe nakon sastanka sa Arinčom.

Napetost i dalje velika

Napetost je i dalje velika u Turskoj šestog dana demonstracija protiv vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Istanbulu i Ankari gdje se protekle noći okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Uprkos izvinjenju vlade zbog nasilja policije portiv demonstranata prethodnih dana, kasno sinoć se po nekoliko hiljada ljudi okupilo na trgu Taksim u Istanbulu, i u Ankari, i zahtijevalo odlazak proislamskog premijera s vlasti.

Demonstranti su pokušali da dođu do kabineta premijera u Istanbulu i Ankari. Policija je ponovo koristila vodene topove, ali nema vijesti da li je bilo povrijeđenih.

Dvodnevni štrajk koji je juče počeo u javnom sektoru, danas bi trebalo da se proširi na privatni.

Sukobi su bili i u gradu Hataj, na granici sa Sirijom, gdje je jedan mladić podlegao povredama zadobijenim na jučerašnjim demonstracijama.

Prema navodima lokalne televizije, dva policijaca i tri demonstranta su povrijeđena u jutrošnjim sukobima.

Policija je navela da je na području Izmira najmanje 25 osoba privedeno zbog "propagiranja lažnih informacija" na društvenoj mreži Twitter.

Protesti su počeli 28. maja, kao ekološki, zbog vladinog plana za izgradnju trgovinskog centra u parku kod istanbulskog trga Taksim.

Demonstracije su zbog oštre reakcije policije ubrzo dobile antivladin karakter i proširile se na druge gradove.

Demonstranti optužuju konzervativnu vladu da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

Tokom gotovo jednonedjeljnih demonstracija poginulo je troje ljudi, a stotine su povrijeđene i privedene.

Galerija

Bonus video: