Situacija u Turskoj eskalira: Je li prekasno za izvinjenje?

Dvije osobe poginule a hiljade su povrijeđene u najgorim neredima koji su posljednjih decenija zahvatili zemlju
54 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 20:30h

Iz samog vrha turske vlade stiglo je izvinjenje zbog „prekomjernog nasilja“ protiv učesnika protesta koji potresaju zemlju. Taj gest je u suprotnosti sa komentarima koje je prkosni premijer Tajip Erdogan izrekao na račun demonstranata.

Zamjenik premijera Bulent Arinč pokušao je da umiri bijes javnosti zbog nasilnog odgovora vlasti na mirni protest koji je u petak održan na istanbulskom Trgu Taksim.

„Prekomjerno nasilje prema onima koji su se ponašali s poštovanjem prema životnoj sredini je pogrešno i nepošteno“, kazao je Arinč na konferenciji za novinare u Ankari. „Izvinjavam se tim građanima“.

„Međutim“, dodao je, „mislim da ne dugujemo izvinjenje onima koji su pričinili štetu na ulicama i pokušali da spriječe slobodu ljudi“.

Arinč je saopštio i da će se susresti sa organizatorima prvobitnog protesta, koji su se bunili protiv plana izgradnje replike kasarne iz doba Otomanskog carstva na istanbulskom Gezi parku na Trgu Taksim.

Čini se da izvinjene stiglo prekasno za ono što je postalo nacionalno iskazivanje gnjeva prema autoritarnom stilu Erdogana.

Do sada su dvije osobe poginule a hiljade su povrijeđene u najgorim neredima koji su posljednjih decenija zahvatili Tursku, što je izazvalo i zabrinutost njenih partnera iz NATO.

Jedan 22-godišnji član opozicije ubijen je nakon što je udaren u glavu kanisterom na skupu u gradu Antakja, blizu granice sa Sirijom. On je druga žrtva, nakon što je taksi pokosio jednog učesnika protesta u Istanbulu u nedjelju. Još četiri osobe su u kritičnom stanju.

U demonstracijama nema povrijeđenih državljana Crne Gore, rekao je za Minu ambasador u Ankari, Ramo Bralić >>>

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je zabrinut zbog prekomjerne upotrebe sile, dok je austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger upozorio Tursku da ne „testira strpljivost“ evropskih zemalja.

Prodavnice su bile zatvorene u glavnoj aveniji koja vodi do Trga Taksim, dok su hiljade demonstranata skandirale antivladine slogane. U vazduhu se i dalje osjećao oštar miris suzavca, prenio je Rojters.

Demonstrante podržali i radnički sindikati

Jedno od najvećih udruženja turskih radničkih sindikata, Kesk, koje okuplja oko 240.000 radnika, odlučilo je da podrži antivladine proteste širom Turske dvodnevnim štrajkom. Udruženje koje predstavlja 11 sindikata Vladu optužuju za "državni teror" i nepoštovanje demokracije. Štrajk najavljen za utorak i srijedu pogodiće škole, univerzitete, državne institucije...

Dok protesti drmaju zemljom, turski premijer Tajip Erdogan iz nje je otišao. Kazao je da nije riječ o "bijegu iz zemlje" već o duže vremena planiranom službenom četvorodnevnom posjetu Maroku, Alžiru i Tunisu.

Erdogan ne samo da ne radi na smirenju situacije već, štaviše, dok je van Turske uvjerava kako se situacija u zemlji smiruje i da će se sve samo od sebe riješiti do njegova povratka.

Međutim, kada se pogleda stvarno stanje u zemlji, jasno je da Erdoganove najave nijesu utemeljene.

Žena u crvenom - simbol protesta

Protesti u Turskoj su dobili sasvim neočekivani simbol u ženi u crvenoj haljini, koju maskirani policajac napada suzavcem.

Fotografija, koja je preplavila društvene mreže, naročito je naišla na simpatije učesnica protesta. Rojters piše da je primjetno veće učešće mladih, obrazovanih žena koje vjeruju da imaju šta da izgube u Erdoganovoj Turskoj. Naročito ih zabrinjava njegovo promovisanje islamske marame, dok mnoge ukazuju na novi zakon o abortusu kao znak da premijer, koji savjetuje Turkinje da imaju po troje djece, želi da unazadi prava žena i nametne im tradicionalne uloge.

„Poštujem žene koje nose marame, to je njihovo pravo, ali ja želim i da moja prava budu zaštićena“, kazala je studentkinja matematike Esra. „Nisam ljevičarka niti antikapitalista. Želim da se bavim biznisom i da živim u slobodnoj Turskoj. Ta fotografija označava suštinu protesta nasilje policije protiv mirnih demonstranata, dok ljudi pokušavaju da zaštite sebe i ono što cijene,“ dodala je.

Na jednom zidu nalazi se karikatura žene u crvenom, na kojoj djeluje daleko veća od policajca. „Što više prskate, to ćemo više rasti“, piše ispod karikature.

Galerija

Bonus video: