Samit EU-Rusija u Jekaterinburgu

"Samit koji danas počinje u Jekaterinburgu mogao bi da bude jedan od najtežih u posljednjih nekoliko godina"
1 komentar(a)
Žoze Manuel Barozo, Van Rompej, Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Žoze Manuel Barozo, Van Rompej, Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.06.2013. 18:54h

Lideri Evropske unije i Rusije počinju u Jekaterinburgu dvodnevne razgovore koji bi mogli da budu jedni od najtežih zbog neslaganja oko Sirije, ruskog gasa u Evropi i ljudskim pravima.

Istovremeno, Rusija i SAD nastavljaju zajednički da rade na održavanju međunarodne mirovne konferencije

"Samit koji danas počinje u Jekaterinburgu mogao bi da bude jedan od najtežih u posljednjih nekoliko godina", ocjenjuje ruski Komersant.

Na radnoj večeri kojom počinje samit, sastaće se ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednici Evropskog savjeta i Evropske komisije Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo kao i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Sirijska vlada je rekla da je voljna da u principu učestvuje na jednoj takvoj konferenciji, ali glavna opoziciona koalicija je odbacila tu ideju

Eštonova je agenciji Interfaks rekla da očekuje razgovore o stanju ljudskih prava i smrti advokata Sergeja Magnitskog u pritvoru 2009. godine. Jedna od tema biće i Sirija, u svjetlu prošlonedjeljne odluke EU da ukine embargo na oružje za sirijsku opoziciju, čime je otvoren put za zemlje članice tog bloka da snabdijevaju oružjem borce protiv sirijskog predsjednika Bašara el Asada, ali i najave Rusije da je ruski proizvodjač MiG potpisao ugovor o isporuci najmanje 10 borbenih aviona Siriji.

Istovremeno, Rusija i SAD nastavljaju zajednički da rade na održavanju međunarodne mirovne konferencije, tokom koje bi za isti pregovarački sto bili dovedeni i sirijska vlada i oni koji se protiv nje bore.

Rusija se protivi bilo kojoj vrsti stranog miješanja, i uložila je veto tri puta u Savjetu bezbjednosti, kako bi blokirala predložene rezolucije protiv sirijske vlade. Moskva zamjera Vašingtonu da ne vrši dovoljan pritisak na sirijsku opoziciju da učestvuje u međunarodnim razgovorima i odbacio je zahtjev za odlazak Asada.

Sirijska vlada je rekla da je voljna da u principu učestvuje na jednoj takvoj konferenciji, ali glavna opoziciona koalicija je odbacila tu ideju, navodeći da su razgovori besmisleni, sve dok sirijske trupe, potpomognute Hezbolahom i Iranom, čine zločine protiv sirijskog naroda.

Bonus video: