Britanski parlamentarci uhvaćeni kako pristaju na korupciju

U snimku koji su načinili novinari, tobožnji predstavnici firme za proizvodnju solarne energije, mogu se čuti poslanici kako pristaju da interese te firme "guraju" u Parlamentu
0 komentar(a)
Lord Brajan MacKenzi, Foto: Sundeytimes
Lord Brajan MacKenzi, Foto: Sundeytimes
Ažurirano: 02.06.2013. 14:20h

Tri britanska parlamentarca tvrde da nisu radili ništa nezakonito nakon što su ih istraživački novinari Sandej tajmsa, praveći se da predstavljaju jednu firmu, "navukli" da pristanu na lobiranje za tu firmu - u zamjenu za novac.

U "mrežu" novinara uhvatili su se poslanici laburista u Domu Lordova, Brajan Mekenzi (Brian Mackenzie) i Džek Kaningem (Jack Cunningham), kao i njihov kolega, alsterski unionista Džon Lerd (John Laird).

U snimku koji su načinili novinari, tobožnji predstavnici firme za proizvodnju solarne energije, mogu se čuti poslanici kako pristaju da interese te firme "guraju" u Parlamentu.

Prošlog petka, parlamenarac britanskih torijevaca Patrik Merser (Patrick Mercer) napustio je stranku uoči najavljenog emitovanja BBC-jevog dokumentarca o neregularnostima u lobiranju. Tvrdi se da je Merser uzeo novac od tobožnje firme koja je tvrdila da radi za vladu Fidžija.

Britanskim poslanicima je zabranjeno da svoje političke funkcije koriste kako bi profitirali. U javnosti se čuju kritike kako su ta pravila isuviše labava.

Bonus video: