Genetski modifikovana hrana: Monsanto odustao od Evrope

Monsanto se suočiio sa velikim otporom u Evropi, gdje se sve više zemalja zabranjuje upotrebu njegovog GMO sjemena
259 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 14:27h

"Marš protiv Monsanta" koji se održao u 52 zemlje doveo je do otkazivanja naloga za izvoz genetski modifikovane pšenice.

Američka kompanija Monsanto je odustala od ganjenja GMO usjeva u Evropi pošto se suočiio sa velikim otporom u Evropi, gdje se sve više zemalja zabranjuje upotrebu njegovog GMO sjemena.

Čak su i duboki korporativni džepovi Monsanta i majstori u lobiranju omanuli u Evropi. Tako da je portparol Monsanta izjavio da je kontraproduktivno da se bore protiv vjetrenjača.

Ova odluka je donijeta poslije protesta koji su počeli prošle subote sa Maršom protiv Monsanta, kada su se građani 400 gradova u 52 zemlje pobunile protiv tog projekta i uticaja na vlade. Demonstranti su tražili da se proizvodi koji sadrže GMO jasno označe sa etiketom tako da građani sami mogu da odluče da li će ih kupovati ili ne.

Naravno, shvaćeno je da će potrošači kada vide takvo upozorenje na proizvodu kupiti neku alternativu. S druge strane Monsanto i dalje pokušava da uvjeri da je GMO hrana bezbjedna i da je samo obilježavanje jako skupo.

Protesti protiv Monsanta održani i u Njujorku (FOTO: Reuters)

Monsantovo uvjeravanje o bezopasnosti podsjeća na epizodu iz prošlosti kada je Monsanto uvjeravao da je njegov proizvod DDT bezopasan a sada je zabranjen širom svijeta, podsjeća Biznis insajder. DDT inače pripada familiji industrijskih hemikalija nazvanih PCB koje se sada smatraju izuzetno otrovnim.

Poslije Marša protiv Monsanta Brandom Mičener iz evropskog ogranka Monsanta je rekao da više neće lobirati za gajenje GMO-a u Evropi.

Najveća Monsantova konkurencija u Evropi - Bajer, BASF i Syngenta, već su odustali od GMO sjemena.

Galerija

Bonus video: