"Ryanair" na udaru francuskog tužilaštva: Traže oduzimanje aviona

Irska niskotarifna aviokompanija je optužena za "prikriveno" zapošljavanje, sprječavanje zaposlenih da pristupe sindikatima itd.
51 pregleda 2 komentar(a)
Rajaner, Foto: Bloomberg
Rajaner, Foto: Bloomberg
Ažurirano: 01.06.2013. 12:23h

Francuski tužilac zatražio je da se irska niskotarifna aviokompanija "Ryanair" kazni sa 225 hiljada eura i da joj se oduzmu četiri aviona zbog navodnog kršenja zakona o radu.

Na suđenju koje je u južnoj Francuskoj pokrenuto protiv aviokompanije, tužilac Eni Batini je kazala da je maksimalna kazna sa kojom je suočen "Ryanair", u visini od 225 hiljada eura, zbog optužbi za "prikriveno" zapošljavanje, toliko niska da se može nazvati smiješnom, prenosi Tanjug.

Ona je pozvala sud da avioprevozniku oduzme četiri aviona koje je "Ryanair" u periodu od 2007. do 2011. godine držao na aerodromu Marinjan, u blizini Marseja.

Suđenje protiv "Ryanaira" otvoreno je u četvrtak, nakon što su tužioci optužili aviokompaniju zbog više nezakonitih radnji, uključujući registrovanje zaposlenih u Francuskoj kao irskih radnika, kao i sprječavanje funkcionisanja odbora i njihovog pristupa sindikatima.

Bonus video: