Merkel se neće kandidovati za šefa partije, ali želi da ostane kancelarka

Merkel je na čelu demohrišćana od 2000. godine i njenim odricanjem od predsjedničke funkcije započeti trka za nasljednika i na mjestu njemačkog kancelara
71 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Đuzepe Konte, Foto: Reuters
Angela Merkel, Đuzepe Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2018. 11:21h

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je liderima njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) da se neće ponovo kandidovati za predsjednicu te stranke na izbornoj konferenciji početkom decembra, javlja "Rojters" pozivajući se na izvor iz CDU.

Kako prenosi ta agencija Merkel je članovima svoje partije kazala da želi da mandat kancelarke služi do kraja tj. 2021. godine.

Ona neće, kako su poručili izvori iz CDU, ponovo učestvovati u trci za kancelarsku poziciju, ali ni za mjesto u njemačkom parlamentu Bundestagu.

Na jučerašnjim izborima u Hesenu, demohrišćani i koalicioni SD zabilježili su veliki pad podrške, kao i na izborima u Bavarskoj početkom oktobra.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel osvojila je u Hesenu 27,9 posto glasova što je deset posto manje nego na izborima prije pet godina.

Zvaničnik CDU, Majk Moring, kazao je da odluka Merkel o mjestu na čelu partije "nema nikakve veze" sa pozicijom kancelara. "Njemačka je još uvijek treba", rekao je on.

Favorit da zamijeni kancelarku na čelu CDU, prema njenim ranijim riječima, je generalna sekretarka partije Anegret Kamp-Karenbauer.

Bonus video: