DIKTAT BRISELA

Oland oštro reagovao na preporuke Brisela

Veoma oštrim riječima francuski predsjednik Fransoa Oland odbacio je ekonomsko-političke preporuke Evropske komisije. On je Brisel optužio da je prekoračio svoje kompetencije
62 pregleda 0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Timeslive.co.za
Fransoa Oland, Foto: Timeslive.co.za
Ažurirano: 30.05.2013. 10:52h

Predsjednik Fransoa Oland izjavio je sinoć da „Evropska komisija neće diktirati“ Francuskoj šta „treba da radi“ – Brisel je zatražio od Pariza da ove godine krene sa realizacijom reforme penzionog sistema.

„Kada su u pitanju strukturne reforme, uključujući i reformu penzionog sistema, naša je i samo naša stvar da kažemo kako da na pravi način možemo da postignemo cilj“, ukazao je francuski predsjednik u neobično oštrom tonu. Evropska komisija je u srijedu zatražila od Francuske da sprovede reforme ne samo penzionog sistema već i tržišta rada, u zamjenu za dvije godine odlaganja roka za smanjenje budžetskog deficita na ispod tri odsto.

Fransoa Oland je rekao da „već ima predlog“ reforme penzionog sistema. „Istina o penzijama je da počinje razgovor sa svim partnerima s ciljem da se pravedno, odgovorno i odlučno završi s deficitom“, rekao je on. Razgovori bi trebalo da počnu u junu, a Vlada bi reformu razmatrala krajem ove godine.

Rekordna nezaposlenost i pad privrednog rasta

Oland je ponovio da je cilj njegove vlade „da preokrene krivu nezaposlenosti“ do kraja ove godine, dok Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predviđa dalji porast nezaposlenosti u Francuskoj, i ove i iduće godine, čak prognoziraju njen rast i iznad 11 odsto.

Francuska, kao druga ekonomski najjača zemlja eurozone, trenutno se suočava sa rekordnom nezaposlenošću, padom privrednog rasta i problemima u budžetu. To je bio i razlog zašto je Evropska komisija predložila Francuskoj dvogodišnje odlaganje roka u kojem mora da smanji svoj deficit na ispod tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Sam predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, izjavio je da Komisija ima prilično zahtjevan stav prema Francuskoj.

Sloveniji dvije godine, a Italija pod budnim okom

Evropska komisija je, pored Francuske, i Sloveniji i Španiji dala rok od dvije godine da dovedu u red svoj deficit. Belgiji, Holandiji i Portugaliji dala je samo godinu dana rok da poravnaju deficit u budžetu tako da ne prelazi tri odsto. Svim tim zemljama poručeno je da iskoriste to vrijeme kako bi sproveli strukturne reforme.

S druge strane, Komisija je neke zemlje, kao što je Italija, oslobodila procesa koji se vodi zbog prekoračenja dozvoljene granice deficita u budžetu. Italija, međutim, ostaje pod budnim okom EK, prije svega zato što njen dug iznosi 130 odsto od ukupnog bruto društvenog proizvoda, a dozvoljeno je svega 60 procenata. I zemlje sa dobrim prognozama, kao što je Njemačka, dobile su preporuke. Tako bi Njemačkoj dobro došlo povećanje plata, smanjenje poreza i socijalnih davanja u cilju povećanja potražnje na unutrašnjem tržištu.

Preporučujemo za Vas