Češka neće u eurozonu prije 2019. godine

Guverner je početkom maja reagovao na ocjenu novog češkog predsjednika Miloša Zamena da bi Češka trebalo da počne da plaća eurom u narednih pet godina
50 pregleda 0 komentar(a)
Prag, Foto: Wikipedia
Prag, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 29.05.2013. 14:33h

Češka neće preći sa krune na euro prije 2019. godine, iako se očekuje da će na izborima naredne godine pobjediti stranke koje se zalažu za brži ulazak zemlje u eurozonu, kazao je danas na finansijskoj konferenciji u Pragu guverner Češke narodne banke Miroslav Singer.

"I u slučaju da na izborima pobijedi koalicija snaga koje se zalažu za brži ulazak u eurozonu, izgleda mi vjerovatno da će zahtjev za ulazak podnijeti 2016. godine, dakle najbliži rok za ulazak je 2019. godina", kazao je Singer.

Guverner je početkom maja reagovao na ocjenu novog češkog predsjednika Miloša Zamena da bi Češka trebalo da počne da plaća eurom u narednih pet godina.

"Češka neće moći da prihvati euro u narednih pet godina", kazao je Singer, označivši problem kao politički.

Češka trenutno ne ispunjava sve kriterijume iz Mastrihta neophodne da uđe u eurozonu, premda vlada desnice i centra na čelu s premijerom Petrom Nečasom nastoji da ih ispuni, bez obzira što procjenjuje da je za zemlju povoljno da odloži ulazak u eurozonu.

Bonus video: