Sukobi policije i demonstranata u Bernu

Organi reda su suzavcem i vodenim topovima rastjerali masu okupljenu na Bundesplacu, trgu na kom se nalazi parlament
3 komentar(a)
Švajcarska, protesti, Foto: AP
Švajcarska, protesti, Foto: AP
Ažurirano: 26.05.2013. 11:40h

Živopisni centar švajcarske prijestonice Berna danas je osvanuo obavijen suzavcem koji je policija ispalila da bi se odbranila od grupe demonstranata koji su se izdvojili iz mase od 7.000 učesnika jedne protestne tehno-žurke.

Poslije napetog prepucavanja između policije i nekoliko desetina maskiranih pripadnika autonomnog radikalnog pokreta “Crni blok” sa kapuljačama na glavama, jedna grupa je pokušala da sruši na brzinu postavljene barikade oko zgrade parlamenta.

Policija je odgovorila suzavcem, a vodeni top je rastjerao masu okupljenu na Bundesplacu, trgu na kojem se nalazi parlament, dok je policijski helikopter nadletao tu oblast.

Neki demonstranti nisu htjeli da odu, već su gađali vodeni top i policiju flašama i petardama. Portparol policije je odbio da kaže da li je neko uhapšen, prenosi AFP.

Agresivni demonstranti su činili manju grupu koja se izdvojila od 7.000 okupljenih na paradi “Oslobodi se igrom”, koju je organizovao anonimni kolektiv koji je učesnike pozivao putem Fejsbuka.

Ove žurke, koje se održavaju već treću godinu za redom, gradske vlasti tolerišu, iako organizatori nemaju dozvolu.

Oranizatori kažu da se zalažu za pravo na provod kao i druge stvari kao što su otpor obnavljanju oronulih djelova Berna zbog čega su, kako tvrde, skočile cijene nekretnina, a prijestonica je postala sterilni grad u kojem je alternativna scena nepoželjna.

Oni su, takođe, antikapitalisti i žestoki kritičari neoliberalne ekonomije, komercijalizacije i policijske represije, navodi francuska agencija.

Organizatori protestne tehno žurke su apelovali na malobrojne nasilne pripadnike pokreta da ne dolaze.

"Pomozite jedni drugima, kontrolišite upotrebu alkohola i droge i organizujte tuče na nekom drugom mjestu. Tako ćemo pokazati policiji i vlastima da možemo da organizujemo uspješno okupljanje i bez njih", napisali su organizatori na Fejsbuku uoči žurke koja je počela sinoć.

Na prošlogodišnju žurku je došlo oko 20.000 ljudi. Bern ima oko 126.000 stanovnika.

Bonus video: