Direktorka MMF pred sudom u Parizu

Kristin Lagard se sumnjiči za zloupotrebu položaja i prekoračenje ovlašćenja iz perioda kada je bila ministar finansija u vladi francuske
2 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Beta/AP
Kristin Lagard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.05.2013. 11:23h

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard odgovara danas pred specijalnim pariskim sudom o svojoj ulozi u isplati 400 miliona eura kontroverznom bisnismenu Bernaru Tapiju, dok je bila ministarka finansija Francuske.

Isplata Tapiju je bila rezultat sumnjive, privatne arbitraže radi poravnanja njegovog spora s državnom bankom Kredi Lione (Credit Lyonnais) u vezi sa prodajom Adidasa 1990-tih godina.

Mnogi u Francuskoj su to vidjeli kao primjer povezanosti velikog novca i velike moći.

Došavši u specijalni sud, Lagard je opovrgla da je postupala mimo zakona.

U vrijeme isplate, Tapi je bio blizak sa tadašnjim francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem, koji je bio šef Kristin Lagard. Kritičari smatraju da je prema Tapiju izražena prevelika velikodušnost, i to na račun države, i da slučaj nije smio da ide pred privatnu arbitražu jer je druga strana bila državna banka.

Tapi tvrdi da je zaslužio nagodbu kakva je postignuta, da je istraga politički motivisana hajka vladajućih socijalista protiv Sarkozijevih konzervativaca.

Istraga je počela 2011. godine po preliminarnoj optužbi za "saučesništvo u pronevjeri javnih fondova" i "saučesništvo u prevari".

Moguće je da istraga ne dovede do suđenja. Ako suđenja bude i Lagard bude osuđena, kazna bi bila do 10 godina zatvora.

Lagard je kao direktorka MMF pobrala priznanja zbog pregovaračke vještine u rješavanju evropskih dužničkih kriza, a smatraju je pionirkom među ženama-liderima.

Bonus video: