Napadi na džamije u Londonu

Preko 100 pripadnika britanske ultradesničarske grupe EDL okupilo se prošle noći u blizini mjesta gdje je brutalno ubijen britanski vojnik
7 komentar(a)
neredi u londonu edl, Foto: Beta/AP
neredi u londonu edl, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.05.2013. 11:55h

Preko 100 pripadnika britanske ultradesničarske grupe EDL okupilo se prošle noći u blizini mjesta u Londonu gdje je brutalno ubijen britanski vojnik.

Takođe, policija je primila nekoliko poziva zbog napada na džamije širom Londona.

Iako policija tvrdi da te napade ne može direktno povezati sa ubistvom vojnika, koje su počinila dvojica ekstremnih islamista, očevici kažu da je iz ponašanja napadača bilo jasno da se radi o osveti.

Incidenti su počeli tokom noći, okupljanjem ultradesničara koji su se sukobili sa policijom, na koju su bacali flaše.

Policija je potom napravila kordon, nakon čega su se desničari uputili u lokalni pab, u kom su nastavili da divljaju i pjevaju nacionalističke pesme.

Jedan lokalni musliman je rekao da je ciglom razbijeno staklo obližnje džamije.

Na drugim krajevima Londona uhapšena su dva muškarca nakon odvojenih napada na džamije. Policija je kasnije potvrdila da je jedan od dvojice uhapšenih 43-godišnji muškarac iz Brejntrija, koji je imao nož i planirao napad na lokalnu džamiju.

Upravnik te džamije rekao je britanskim medijima da je policija saopštla da još uvek ne može da tvrdi da su napadi na džamije povezani sa brutalnim obezglavljivanjem britanskog vojnika koje su počinila dvojica islamskih ekstremista.

“Međutim, mi koji smo bili svjedoci napada na džamiju, nama je izgledalo da je to bio čin neke osvete. To je bilo jasno iz ponašanja napadača. Mi apsolutno osuđujemo ono što se desilo u Vulviču, ali mi zaista nemamo nikakve veze s tim”, prenio je Dejli Mejl.

Bonus video: