Otvoren samit EU o borbi protiv utaje poreza

"Kad treba pokriti deficit bolje je tražiti one koji prikrivaju davanja nego tražiti od onih koji već plaćaju poreze da plate još više", rekao je Oland
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 13:52h

Samit Evropske unije najvećim dijelom posvećen borbi protiv utaje poreza, poreskih rajeva i čuvanja bankarske tajne počeo je danas u Briselu.

Pojačan pritisak vrši se na Austriju i Luksemburg, dvije zemlje koje su protiv ukidanja držanja bankarske tajne, ali, kako ocjenjuju posmatrači, male su šanse da će se na današnjem samitu napraviti konkretni pomaci.

Procjenjuje se da utaja poreza košta države EU oko 1.000 milijardi eura godišnje, što je više nego što je potrošeno npr. na zdravstvo 2008. godine, navodi BBC.

Po dolasku u Brisel danas, premijeri Luksemburga i Austrije ponovili su da oni podržavaju ukidanje bankarske tajne pod uslovom da se prethodno pregovora sa trećim zemljama, kao na primjer Švajcarskom, da bi se one obavezale da učine isto.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland rekao je danas da je cilj samita da se nađe kompromis, da mogu biti dati neki rokovi za to ali da bi trebalo neke odluke donijeti "do kraja godine".

"Ne možemo dozvoliti da jedna zema, ili čak više njih, unutar EU bude izvor transfera (novca) radi izbjegavanja fiskalnih davanja", rekao je francuski predsjednik. On je ocijenio da će biti ostvaren napredak na ovom samitu i istakao da je važno što su se Evropljani uhvatili u koštac sa tim pitanjima.

Oland je rekao da su Francuska i Njemačka pokrenule inicijativu o ovom pitanju i pozdravio što ih Velika Britanija podržava. Kad treba pokriti deficit bolje je tražiti one koji prikrivaju davanja nego tražiti od onih koji već plaćaju poreze da plate još više, rekao je Oland.

Na samitu će se takođe razmatrati energetska pitanja. Ambicija dvadesetsedmorice je da se obavežu da smanje troškove za uvoz energenata, osiguraju domaću proizvodnju i garantuju prihvatljive cijene za potrošače.

Galerija

Bonus video: