Ruski Gasprom vrši pritisak na Grčku zbog DEPA

Čelnici Gasproma ponovo su, treći put od marta u Atini kako bi zatražili garancije da će DEPA-ini klijenti, teško pogođeni mjerama štednje, podmiriti neplaćene obaveze
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 07:01h

Ruska naftna kompanija Gasprom očekuje da Atina ponudi bolje uslove kako bi ga podstakla da kupi grčkog distributera gasa DEPA.

Rok za podnošenje obavezujućih ponuda za DEPA-u koja je prošle godine ostvarila neto dobit od 106 miliona eura je 29. maj, prenosi B92.

Gasprom je prošle godine dao neobavezujuću ponudu prema kojoj je za grčko preduzeće spremno da plati 900 miliona eura.

Ruska kompanija je već sada glavni DEPA-in dobavljač i prošle godine joj je isporučio 60 odsto ukupno nabavljenog gasa. U 2011. godini smanjio je nabavnu cijenu tog energenta oko sedam odsto.

Grčki energentski akteri tvrde da su te cijene i dalje visoke u poređenju sa onima koje Gasprom naplaćuje u drugim dijelovima Evrope gdje ima veću konkurenciju.

Prema grčkim izvorima bliskim prodaji, Gasprom strahuje da bi EU mogla da blokira kupovinu DEPA-e, a u tom slučaju bi izgubio položeni iznos

Čelnici Gasproma ponovo su, treći put od marta u Atini kako bi zatražili garancije da će DEPA-ini klijenti, teško pogođeni mjerama štednje, podmiriti neplaćene obaveze od ukupno 380 miliona eura.

„Grčka je već pristala da smanji to jemstvo, a nastoji da riješi i DEPA-in problem s likvidnošću“, rekao je za državni radio NET predsjednik grčke Agencije za privatizaciju HRADF, Stelios Stavridis.

On je kazao da su u završnoj fazi formulisanja ugovora na osnovu kojeg će se dostavljati ponude.

Prema grčkim izvorima bliskim prodaji, Gasprom strahuje da bi Evropska unija (EU) mogla da blokira kupovinu DEPA-e, a u tom slučaju bi izgubio položeni iznos.

Bonus video: