SUKOB SA POLICIJOM

Nastavljeni neredi u predgrađu Stokholma, četvoro uhapšeno

U neredima u predgrađu Husbiju, pretežno naseljenom imigrantima, oko 200 mladih gađalo je policiju kamenicama i zapalilo više vozila
0 komentar(a)
Stokholm neredi, Foto: Beta/AP
Stokholm neredi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.05.2013. 12:54h

Švedska policija privela je danas četiri osobe poslije druge noći nereda u jednom stokholmskom predgrađu koji su izbili pošto su pripadnici policije ubili jednog starijeg čovjeka.

U neredima u predgrađu Husbiju, pretežno naseljenom imigrantima, oko 200 mladih gađalo je policiju kamenicama i zapalilo više vozila. Portparol lokalne policije Jorgen Karlson rekao je da je sedam mladih osoba privedeno, ali da su tri puštene poslije ispitivanja.

Četiri osobe su ostale u pritvoru osumnjičene za nerede i nasilje nad javnim službenicima. Karslon je rekao da je sedam policajaca povrijeđeno u neredima u kojima je zapaljeno oko 10 automobila i nekolilo kontejnera, a razbijeno je i više desetina prozora.

Žitelji u Hasbiju kažu da su se okupili radi protesta zbog ubistva koje se dogodilo 13. maja, ali da je policija u nedjelju reagovala slanjem specijalnih jedinica.

Organizacija Megafonen, koja zastupa žitelje stokholmskih predgrađa, saopštila je juče da je policija upotrijebila prekomjernu silu protiv mladih i da je takođe napala prolaznike palicama i psima.

Švedska policija je pokrenula internu istragu zbog ubistva 69-godišnjeg muškarca 13. maja. Policija navodi da su pripadnici policije pucali u samoodbrani pošto ih je taj čovjek napao nožem kada su provalili u stan gdje se zaključao s jednom ženom.

Preporučujemo za Vas