Dvije trećine Slovenaca misle da je dobro da ostanu u EU

Na pitanje da li treba Slovenija da ostane u EU ili istupiti iz integracije, 63 odsto ispitanika odgovorilo je da treba ostati, a 30,6 odsto da treba izaći
3 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Www.slovenia-convention.com
Ljubljana, Foto: Www.slovenia-convention.com
Ažurirano: 20.05.2013. 10:54h

Iako je kriza promijenila euforiju s kojom su se Slovenci uključivali u Evropsku uniju (EU), kada ih je na referendumu 2003. za ulazak u EU glasalo 86,64 posto, većina njih i danas je uvjerena da je to bila dobra odluka, a euroskeptika je manje od trećine, pokazala je tematska anketa o EU koju je sproveo Fakultet za primijenjene društvene studije iz Nove Gorice.

Na pitanje da li treba Slovenija da ostane u EU ili istupiti iz integracije, 63 odsto ispitanika odgovorilo je da treba ostati, a 30,6 odsto da treba izaći, prenose u ponedjeljak slovenački mediji.

Sličan omjer raspoloženja javnosti ispitivači su dobili i u odgovorima na postavljeno pitanje o tome bi li zbog krize bilo bolje ostati u Evropskoj monetarnoj uniji (EMU) i zadržati euro i pratiti protivkrizne mjere koje se donose na nivou EU ili izaći iz eurozone i vratiti se na staru nacionalnu valutu tolar, što bi omogućilo vođenje vlastite monetarne politike. Za ostanak u eurozoni u anketi se izjasnilo 60,4 posto ispitanika, a za izlazak i ponovno uvođenje slovenskog tolara 34,2 posto.

Čini se da je više euroskeptičnih tendencija među mladima koji su zbog rastućeg udjela i populacije među nezaposlenima među glavnim žrtvama krize. Tako je ispitivanje pokazalo da je među mladima postotak onih koji izlaz iz krize vide u napuštanju EU nešto viši od prosjeka i iznosi 36,7 odsto.

Da im je važna činjenica što uz slovenačko državljanstvo imaju i državljanstvo EU, izjavilo je 47 odsto ispitanika, ali ih većina uticaj EU na svoj lični život smatra neutralnim (48 odsto). Da se članstvo države u EU na njihov lični život odražava negativno smatra 30, a da je uticaj pozitivan 21 odsto ispitanika u anketi Fakulteta za primijenjene društvene nauke iz Nove Gorice, čiji su rezultati objavljeni danas.

Bonus video: