putujte jeftino

Evropski gradovi za koje ne treba puno novca

Najjeftinije su istočnoevropske prijestonice, a među najjeftinijim destinacijama našli su se i gradovi zemalja regiona
5 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2013. 09:06h

Već dugi niz godina internetski portal Priceoftravel.com istražuje cijene putovanja po cijelom svijetu, te preporučuje destinacije koje nude najbolju vrijednost za određeni iznos novca. Nedavno je objavljen Index 2013. za “backpackere” u kojem je upoređeno 47 evropskih gradova, među kojima su odabrani oni najpovoljniji.

Termin “backpackeri” odnosi se na putnike kojima je cilj da vide što više destinacija u kratkom vremenu, a preferiraju smještaj u hostelima ili hotelima s manjim brojem zvjezdica.

Očekivano, najjeftinije su istočnoevropske prijestonice, a među najjeftinijim destinacijama našli su se i gradovi zemalja regiona.

1. Bukurešt, Rumunija

Indeks uzima u obzir, između ostalog, noćenje u hostelu i dvije vožnje javnim prevozom. Po njihovoj računici, Bukurešt je najjeftiniji evropski grad, čija cijena iznosi samo 18,17 eura po danu.

Bukurešt

2. Sofija, Bugarska

U cijenu indeksa uključena su i tri obroka dnevno, a ona u Sofiji koštaju 18,98 eura za dan. Za Sofiju navode da ima vrlo prijatan centar grada i ljubazne domaćine.

3. Krakov, Poljska

Dnevna cijena je 19,47 eura, a posjeta drugom najvećem gradu Poljske smatra se najisplativijim evropskim putovanjem. Posjetite Krakov što prije jer će cijene uskoro biti skuplje, baš kao što se dogodilo u Pragu i Budimpešti.

4. Sarajevo, BiH

U cijenu indeksa uključena su i tri lokalna piva, a za uživanje na ovom području nije vam potrebno mnogo novca- 20 eura dnevno. Sarajevo se kao grad trudi da postane pravo evropsko turističko središte i na dobrom je putu. Jednom kad dođete tamo, uvijek ćete željeti da se vratite.

Sarajevo

5. Kijev, Ukrajina

Sve što vam treba za uživanje u ovom gradu je 20 eura. Iako Kijev nije grad koji se često nađe na turističkim rutama, ne bi trebalo da ga propustite. Možda vam mali problem može predstavljati njihovo neznanje engleskog, ali vjerujemo da će se i to uskoro promijeniti.

6. Riga, Letonija

Ako se odlučite za Rigu, dnevno ćete potrošiti oko 20 eura. Hosteli im, kažu, odlično izgledaju.

7. Beograd, Srbija

Cijena dnevnog boravka u Beogradu je 21,46 eura, ali za taj novac ćete moći da uživate u vrhunskom noćnom životu, malim cijenama i dobroj hrani.

Beograd

8. Budimpešta, Mađarska

Boravak u mađarskoj prijestonici koštaće vas oko 24 eura dnevno. Osim uživanja u brojnim znamenitostima.

9. Varšava, Poljska

Iako većina preferira Krakov kao prvu turističku destinaciju Poljske, Varšava ubrzano radi na privlačenju turista – za boravak u poljskoj prijestonici trebaće vam 27,80 eura dnevno.

10. Zagreb, Hrvatska

S obzirom na poziciju, za Zagreb navode da je idealan za odmor na putu do mora, a s obzirom na blizinu skupe Italije, još uvijek je prilično jeftin – budžet iznosi nešto manje od 30 eura dnevno.

Zagreb

Galerija

Preporučujemo za Vas