Francuska dozvolila istopolne brakove

Zakon koji dozvoljava gej brakove i usvajanje djece istopolnim parovima stupio na snagu u Francuskoj. Donošenju zakona prethodila višemjesečna rasprava u parlamentu i brojne demonstracije
107 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2013. 14:58h

Francuski predsjednik Fransoa Oland potpisao je zakon koji dozvoljava gej brakove i istopolnim parovima da usvajaju decu, čime je taj zakon stupio na snagu poslije četvoromjesečne borbe za njegovo usvajanje u parlamentu i brojnih demonstracija.

Prvo gej vjenčanje trebalo bi da se održi 29. maja u Montpeljeu na jugu zemlje. Potrebno je da prođe 10 dana od zakazivanja vjenčanja.

Ustavni savjet odobrio je juče taj zakon, ocijenivši da se njime ne krše bilo kakvi ustavni principi.

Legalizacija gej brakova bila je jedno od predizbornih obećanja socijaliste Fransoa Olanda i možda jedino koje je do sada ispunio.

Dok su ankete godinama pokazivale da većina Francuza podržava gej brakove dozvola da istopolni parovi usvajaju djecu izazvala je veću kontroverzu.

Predlog zakona izazvao je višemjesečne proteste, koje su organizovale uglavnom konzervativne i vjerske grupe.

Sinoć je oko 300 protivnika gej brakova demonstriralo u centru Pariza.

Oland je isto veče upozorio da će paziti da se zakon primjenjuje na cijeloj teritoriji Francuske i da neće dozvoliti da se vjenčanja homoseksualnih parova remete.

"Došlo je vrijeme za poštovanje zakona i Republike", rekao je Oland.

Ovakav ukras za svadbenu tortu već može da se kupi na eBay-u

Galerija

Bonus video: