Vehabija zapalio džamiju, imam se ugušio

Imam se ugušio gaseći vatru u kojoj je džamija gotovo sasvim izgorjela, a još jedna osoba je lakše povrijeđena i puštena je kući
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 08:48h

Napad molotovljevim koktelom na džamiju u briselskom predgrađu Anderleht, u kojem je smrtno stradao imam, izvršio je vehabija, saopštila je sinoć policija.

Imam (47) se ugušio pokušavajući da ugasi vatru nastalu ubacivanjem zapaljene flaše sa benzinom kroz prozor džamije u kojoj se okupljaju šiiti, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Žoel Milke.

Napadač je uhapšen, ali se njegovo ime ne navodi u policijskom saopštenju.

Policija još saopštava da je napadač pripadnik salafijskog pokreta, odnosno vehabija, i da je zapalio džamiju ogorčen zbog situacije u Siriji.

Pobornici režima sirijskog predsjednika Bašira al Asada su uglavnom šiiti iz sekte Alavita, dok pobunjenici većinom pripadaju sunitskoj struji islama, čije ekstremno krilo čine vehabije.

Napad se dogodio u ponedjeljak uveče, kada je napadač sekirom razbio prozor džamije i unutra ubacio molotov koktel.

Imam, čije ime takođe nije navedeno, se ugušio gaseći vatru u kojoj je džamija gotovo sasvim izgorjela, a još jedna osoba je lakše povrijeđena i nakon ukazane medicinske pomoći puštena kući, saopštila je policija.

Oko džamije, koja je i ranije bila meta napada, okupilo se više stotina ogorčenih vjernika a vlasti, uključujuči gradonačelnika Anderlehta Vinsenta Van Gojzendhovena, apeluju na mir i pokušavaju da smire strasti.

Na licu mjesta je i potpredsjednica belgijske Muslimanske zajednice Izabel Praj, koja je pozvala šiite u Belgiji da ostanu mirni i "ne padnu u zamku provokacije".

Islamski centar Rida, najvažnije šiitsko svetilište u Briselu, stavljen je pod jaku policijsku zaštitu.

U Belgiji živi oko pola miliona muslimana, od kojih su velika većina suniti.

Galerija

Bonus video: