Na popisu potencijalno opasnih proizvoda i papuče iz Hrvatske

Čak 1.123 prijavljenih proizvoda u 2012. godini kineskog je porijekla, a 330 prijava odnosi se na proizvode porijeklom iz zemalja EU
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2013. 10:57h

RAPEX - evropski sistem uzbunjivanja i informisanja o proizvodima koji mogu biti opasni za potrošače, predstavio je godišnji izvještaj za 2012. godinu iz kojeg je evidentan porast broja prijavljenih slučajeva za 26 odsto u odnosu na 2011. godinu. U prošloj godini evidentirano je 2.278 potencijalno opasnih proizvoda (sistem se ne odnosi na prehrambene proizvode), piše Index.hr.

Čak 1.123 prijavljenih proizvoda u 2012. godini kineskog je porijekla, a 330 prijava odnosi se na proizvode porijeklom iz neke od 27 zemalja članica Evropske unije. U 205 prijava nije evidentirana zemlja porijekla proizvoda.

U 2012. godini sa tržišta EU povučeni su različiti proizvodi - od igračaka kojima se lako odvajaju dijelovi pa predstavljaju potencijalnu opasnost od gušenja djece, do proizvoda koji su opasni zbog svog hemijskog sastava. Tu prednjače ftalati u igračkama (riječ je o hemijskoj tvari koja omekšava plastiku).

U 2012. godini sa tržišta EU povučeni su različiti proizvodi - od igračaka kojima se lako odvajaju dijelovi pa predstavljaju potencijalnu opasnost od gušenja djece, do proizvoda koji su opasni zbog svog hemijskog sastava. Tu prednjače ftalati u igračkama (riječ je o hemijskoj tvari koja omekšava plastiku)

U izvještaju se navodi da hemijske supstance iz grupe ftalata štete plodnosti, a povezuju se i sa sve većom stopom oboljenja kod djece, uključujući čak i leukemiju.

Ftalati ili estri ftalata predstavljaju grupu hemijskih jedinjenja koja se najčešće koriste kao plastifikatori (supstance koje se dodaju plastici u cilju povećanja elastičnosti). Ftalati se najčešće koriste za prevođenje polivinilhlorida iz oblika tvrde plastike u elastičniji oblik plastike. Ftalati se slabo rastvaraju u vodi, ali su dobro rastvorljivi u mastima, zbog čega i imaju negativno dejstvo na zdravlje čovjeka.

Problematičan je i bisfenol A koji se takođe nalazi u stvarima koje nas svakodnevno okružuju - bocama, limenkama, sunčanim naočarima...

TV Vijesti našla više otrovnih igračaka nego inspekcija za 3 godine! >>>

Prema izvještaju WHO, on utiče na prirodne hormone koji su ključni za naš rast, razvoj i zdravlje i može uzrokovati oštećenje mozga, zaostalost u razvoju, autizam te razne druge poremećaje.

Papuče štetne po zdravlje

U izvještaju RAPEX-a, među prijavljenim proizvodima su i DrLuigi ženske ortopedske papuče iz Hrvatske. Proizvod je prijavila Bugarska. Upozorenje je izdato jer papuče u svom sastavu imaju hrom, koji može da izazove alergijske reakcije. Vlasti u Bugarskoj su zabranile prodaju spornog proizvoda, a u izvještaju iz januara nisu evidentirane zabrane u drugim zemljama

Bonus video: