Spašavanje Hypo Alpe Adria banke: Austrija osniva tzv. lošu banku

Beč istovremeno nagovara velike austrijske banke da preuzmu 51% udjela u lošoj banci kako bi se smanjio teret koji će u tom procesu pasti na državne finansije
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2013. 08:29h

Austrija želi da osnuje takozvanu lošu banku za potrebe restrukturiranja posrnule Hypo Alpe Adria banke (HAAB), zbog čega pokušava da nagovori domaće banke da preuzmu na sebe dio tereta njenog finansiranja.

Loša banka bi, kako je objašnjeno, preuzela dugove i imovinu koju posrnula HAAB ne uspijeva da proda na tržištu.

Model loše banke za HAAB slijedio bi primjer Irske koja je u Državnoj agenciji za upravljanje imovinom (NAMA) okupila tri privatna ulagača s većinskim udjelom, pa njeni dugovi nijesu klasifikovani kao javni dug

Beč istovremeno nagovara velike austrijske banke da preuzmu 51 odsto udjela u lošoj banci kako bi se smanjio teret koji će u tom procesu pasti na državne finansije, prenosi SEEbiz.

Takvu mogućnost su zasad odbile Erste, Rajfajzen i Unikredit banka, dok u agenciji za nadzor finansijskih tržišta (FMA) upozoravaju da na to ne mogu biti prisiljeni.

Evropska komisija (EK) odredila je rok do kraja maja da joj se dostavi plan restrukturiranja ili gašenja banke, a proces obuhvata i prodaju podružnica u jugoistočnoj Evropi.

Austrijska centralna banka izračunala je da bi ubrzano razbijanje grupe HAAB, najprije zbog visokih posljedičnih troškova vezanih za ogranke na Balkanu, moglo koštati do 16 milijardi eura, od čega bi 14 milijardi palo na leđa austrijske države. Ta brojka se podudara s onom navedenom u radnom dokumentu Ministarstva finansija.

HAAB je nacionalizovana 2009. i u međuvremenu je dobila više od dvije milijarde eura državne pomoći.

Model loše banke za HAAB slijedio bi primjer Irske koja je u Državnoj agenciji za upravljanje imovinom (NAMA) okupila tri privatna ulagača s većinskim udjelom, pa njeni dugovi nijesu klasifikovani kao javni dug.

Osnivanje loše banke za HAAB morao bi odobriti i njen bivši vlasnik BayernLB.

Bonus video: