Novi predsjednik Vatikanske banke najavio transparentnije poslovanje

SE je prošle godine objavio da Vatikanska banka ne ispunjava propise u borbi protiv pranja novca, poreske utaje i drugih oblika kriminala
73 pregleda 1 komentar(a)
Vatikan, časna sestra, Foto: Reuters
Vatikan, časna sestra, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2013. 08:55h

Vatikanska banka objavljivaće godišnje izvještaje na svom veb sajtu, čime će poslovanje učiniti transparentnijim nakon decenije skandala, najavio je njen novi predsjednik, Ernst fon Frajberg.

Banka čiji je službeni naziv Institut za religijski rad (Istituto per le Opere di Religione - IOR), koja se smatra najtajanstvenijom na svijetu, angažovala je revizorsku kuću, koja bi trebalo da se pobrine za poštovanje međunarodnih standarda protiv pranja novca.

Ime revizorske kuće nije saopšteno, prenosi Banka magazin.

Vatikansku banku javnost doživljava kao “mutno finansijsko središte” još od 1982. godine, kada je Roberto Kalvi zbog veza s Vatikanom, pronađen obješen na londonskom mostu Blackfriars. Kalvi je bio na čelu "Banco Ambrosiano", najveće italijanske privatne banke koja je pala u stečaj, a Vatikanska banka je posjedovala njen dio.

Odbor stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koji djeluje u Savjetu Evrope, prošle godine je objavio da Vatikanska banka ne ispunjava propise u borbi protiv pranja novca, poreske utaje i drugih oblika finansijskog kriminala. Vatikan je obećao da će se stanje promijeniti i da će poštovati propise.

Rimski sud je 2010. godine zamrznuo 23 miliona eura koje je IOR imao u jednoj italijanskoj banci. Vatikanska banka, prije svega, upravlja novcem vatikanskih filijala, karitativnim djelatnostima Rimokatoličke crkve i samostanskim redovima širom svijeta.

Bonus video: