Oland predlaže ekonomsku vladu za očuvanje EU

"Moj zadatak je da izvedem Evropu iz nezavidne ekonomske situacije u kojoj se nalazi kao i da umanjim nezadovoljstvo njenih građana koje može dovesti u pitanje i samu budućnost EU"
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2013. 17:44h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland predložio je danas osnivanje ekonomske vlade eurozone radi privrednog oporavka i smanjenja nezadovoljstva građana, koje prijeti samom opstanku Evropske unije.

"Prvu godinu mandata posvetio sam odbrani suvereniteta, dovođenju u red privrede, očuvanju društvenog modela i otklanjanju nepravdi", rekao je on na konferenciji za novinare u Pariz, prenosi Tanjug.

Druga godina će, kako je kazao, biti ofanzivna.

"Ofanzivna prije svega u pogledu evropske inicijative. Moj zadatak je da izvedem Evropu iz nezavidne ekonomske situacije u kojoj se trenutno nalazi kao i da umanjim nezadovoljstvo njenih građana koje može dovesti u pitanje i samu budućnost EU", rekao je Oland.

On je naveo da će se glavno težište njegove inicijative odnositi na ekonomsku vladu EU, mlade, energetiku i novu etapu evropske integracije.

Četiri glavne tačke Olandove inicijative su uspostavljanje ekonomske vlade eurozone koja bi se sastojala svakog mjeseca, zatim harmonizacija poreza i borba protiv poreskih utaja, evropska energetska politika i politika ulaganja i na kraju realizacija evropske političke unije u roku od dvije godine.

Bonus video: