Poruka iz vatikana

Papa Franjo: Za ekonomsku krizu kriv je "fetišizam novca"

Izvor svjetske finansijske krize je, smatra Papa, "duboka antropološka kriza", koju se ogleda u stvaranju "novih idola", "fetišizma novca" i "diktature ekonomije bez lica i cilja"
2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2019. 14:14h

Papa Franjo danas je osudio "fetišizam novca" i "diktaturu ekonomije bez humanog lica i cilja", izrazivši žaljenje zbog toga što se etika i solidarnost smatraju "remetilačkim" faktorima.

Bivšem nadbiskupu Buenos Airesa, Jorge Bergogliou, poznatom po pažnji prema najsiromašnijima, uzrok takvog stanja je "odnos koji imamo prema novcu", kako je rekao tokom audijencije za nove ambasadore Kirgistana, Antigve i Barbude, Luksemburga i Bocvane.

Izvor svjetske finansijske krize je, smatra Papa, "duboka antropološka kriza", koju se ogleda u stvaranju "novih idola", "fetišizma novca" i "diktature ekonomije bez lica i cilja koji bi bili doista humani".

"Čovjek je sveden na jednu jedinu potrebu - potrošnju, a što je još gore, i samo se ljudsko biće smatra potrošačkom robom koju se može iskoristiti i baciti", poručio je bez zadrške papa Franjo.

S druge strane, "solidarnost, koja je bogatstvo siromašnih, smatra se kontraproduktivnom, suprotnom financijskoj i ekonomskoj logici", dodao je Papa, izrazivši žaljenje zbog sve većih razlika između najbogatijih i najsiromašnijih.

To, prema njegovom mišljenju, proizlazi iz "ideologija koje zagovaraju apsolutnu autonomiju tržišta i financijskih špekulacija, odričući državama pravo na nadzor".

Toj kritici sumanutog liberalizma Papa je pridodao i osudu "sveprisutne korupcije i egoistične porezne utaje koje su zahvatile cijeli svijet".

"Poput solidarnosti, i etika je (u današnjem svijetu) remetilački faktor i ona se smatra kontraproduktivnom... ona je prijetnja, jer se ne miri s manipulacijom i podjarmljivanjem čovjeka", dodao je Papa.

"Novac nam treba služiti, a ne upravljati nama", naglasio je, ocijenivši da "iako Papa voli sve, i bogate kao i siromašne, njegova je dužnost podsjetiti bogate da siromašnima moraju pomagati, poštovati ih i pružati im pomoć".