Velike naftne kompanije više od 10 godina namještale cijene?

Komisija sumnja da je ova praksa dosluha pri formiranju cijena naftnih derivata između kompanija počela 2002. godine
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 13:31h

Inspektori Evropske komisije izvršili su pretres poslovanja nekoliko velikih naftnih kompanija, zbog, kako kažu, "mogućeg dogovornog namještanja cijena".

Kancelarije Britiš Petroleuma i Šela stavljene su pod lupu Evropske komisije zbog sumnji da su u dosluhu, više od 10 godina, jedni drugima prilagođavali cijene nafte.

Komisija sumnja da je ova praksa dosluha pri formiranju cijena naftnih derivata između kompanija počela 2002. godine i da je mogla imati "ogromne" posljedice po svjetsko tržište ovih derivata, a onda i na same konzumente na kraju lanca.

Lord Oukšot, bivši glasnogovornik britanskih Liberalnih demokrata, uporedio je ovaj slučaj sa slučajem kada su banke, takođe, u dosluhu posuđivale novac jedna drugoj, a na kraju bile kažnjene sa po stotinu miliona funti.

On je, takođe, najavio da će od parlamenta zahtijevati objašnjenje zašto organi Ujedinjenog kraljevstva nisu reagovali ranije.

"Zašto smo morali čekati Brisel da reaguje i stane na kraj otimačini britanskih naftnih giganata?", kaže za BBC Oukšot.

Foto: industryleadersmagazine.com

Predmetom istrage našla se i Statoil kompanija koja se sa 67% dionica nalazi u vlasništvu norveške države.

Britiš petroleum, Statoil i druge kompanije se zvanično sumnjiče za nedžentlmenske dogovore i prakse koje su mimo utvrđenih pravila koje propisuje Evropska ekonomska agencija

Evropska komisija ih tereti i za "izuzimanje drugih subjekata u procesu formiranja cijena naftnih derivata".

U saopštenju se navodi da čak i mali potresi na tržištu mogu imati "veliki uticaj na cijene sirove nafte, naftne proizvode i kupovinu i prodaju biogoriva, nanoseći tako štetu potrošačima".

Sve kompanije obuhvaćene istragom nisu imenovane, a rečeno je da svoja sjedišta imaju u Londonu, Holandiji i Norveškoj.

Galerija

Bonus video: