Dosta im 4 sedmice

Švajcarci na referendumu odbili duže godišnje odmore

U Švajcarskoj zaposleni već prosječno imaju pravo na odmore od oko pet sedmica jer mnoge firme nude duži odmor od minimalno propisanog
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 14:47h

Švajcarski glasači odbacili su na referendumu predlog da se najmanji plaćeni godišnji odmor zaposlenih produži sa četiri na šest sedmica pošto su firme upozorile da bi to moglo ugroziti konkurentnost i radna mjesta.

Incijativu produženja godišnjih odmora je pokrenuo sindikat Travail.Suisse koji je tvrdio da je odmor od četiri sedmice nedovoljan zbog pritiska posla koji se uvelike povećao posljednjih decenija uzrokujući stres i zdravstvene probleme.

Švajcarska televizija je saopštila da prvi rezultati pokazuju da je predlog odbacilo 67 odsto birača.

Travail.Suisse je rekao da se referendum održao u nepovoljnom trenutku zbog zabrinutosti privrednim stanjem povezanim sa krizom u eurozoni.

"Mnogim glasačima bilo je razumljivo da sadašnje zabrinutosti za njihove poslove imaju prednost pred dugoročnom dobrobiti ljudi i švajcarskog poslovanja. U kampanji širenja straha protivnici incijative su se koristili osjećajem nesigurnosti radnika", saopšteno je iz Travail.Suisse.

Glavno udruženje poslodavaca, koja je žestoko lobiralo protiv predloga, pozdravila je rezultat rekavši da on znači pozitivan odgovor "održavanju konkurentnosti švajcarskih firmi i osiguranju radnih mjesta".

U Švajcarskoj zaposleni već prosječno imaju pravo na odmore od oko pet sedmica jer mnoge firme nude duži odmor od minimalno propisanog.