Tužioci zatražili suđenje Berluskoniju za korupciju

Tužioci su optužili Berluskonija da je platio bivšem senatoru Serđu De Gregoriju 3 miliona eura da napusti jednu manju partiju neposredno nakon parlamentarnih izbora 2006. i da se pridruži desnom centru
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 17:44h

Italijanski tužioci su danas zatražili da bivši premijer Silvio Berluskoni bude ponovo izveden pred sud, ovoga puta pod optužbom za podmićivanje jednog senatora, čime se produbljuju sukobi sa zakonom tog glavnog saveznika u italijanskoj koalicionoj vladi.

Sudija jednog suda u Napulju treba da odluči da li su dokazi dovoljni za podizanje optužnice protiv Berluskonija i njegovo izvođenje pred sud, prenijela je agencija Rojters.

Tužioci su optužili Berluskonija da je platio bivšem senatoru Serđu De Gregoriju tri miliona eura (3,95 miliona dolara) da napusti jednu manju partiju, Italija vrijednosti, ubrzo nakon parlamentarnih izbora 2006. i da se pridruži desnom centru.

Njegovo dezertiranje iz te partije podrilo je vladu tadašnjeg premijera Romana Prodija koji je imao tesnu parlamentarnu većinu i doprinelo njenom kolapsu 2008. godine.

De Gregorio je priznao da je primio novac, a tužioci su zatražili da i on uz Berluskonija bude izveden pred sud.

Ovaj zahtjev tužilaca je uslijedio dan nakon što je apelacioni sud u Milanu potvrdio kaznu od četiri godine zatvora protiv Berluskonija zbog poreske prevare. Ta presuda neće postati pravosnažna sve dok ne bude potvrđena na oba nivoa žalbenog postupka.

Berluskonijeva partija Narod slobode je ključni partner koalicione vlade lijevog centra premijera Enrika Lete.

Berluskoni je još suočen i sa sudskim postupkom po optužbi za plaćanje za seks sa maloljetnicom u svojoj vili van Milana.

Galerija

Bonus video: