Ekstremna ljevica u Parizu poziva Olanda da promijeni politiku

Oni su kritikovali francuskog predsjednika zato što nije ispunio obećanja da će obuzdati finansijsku krizu i uvesti podsticaje za posustalu privredu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 18:33h

Desetine hiljada simpatizera radikalne ljevice okupilo se danas u Parizu da protestuju zbog "iznevjerenih obećanja" francuskih socijalista, godinu dana od dolaska predsjednika Fransoa Olanda na čelo države.

Oni su kritikovali francuskog predsjednika zato što nije ispunio obećanja da će obuzdati svijet finansija i uvesti podsticaje za posustalu privredu.

Pristalice Lijevog fronta koji predvodi vođa radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon danas su organizovali "građansku šetnju" u Parizu da pozovu Olanda da promijeni svoju politiku.

Posljednjih mjeseci sa pogoršanjem ekonomske sitaucije Melanšon je koncentrisao napade na socijalističku vladu do te mjere da socijalisti više ne smatraju radikalnu ljevicu svojim saveznikom.

Melanšon je ponovo kritikovao predsjednika Fransoa Olanda i poručio mu da je "probni period" završen.

"Ako vi ne znate kako treba raditi - mi znamo", rekao je Melanšon koji je bio kandidat za predsjednika na izborima prošle godine i optužio Olanda da stalno iznevjerava obećanja.

Prvi predsjedik ljevice od Fransoa Miterana (1981-95) socijalista Fransoa Oland će sjutra, 6. maja, obilježiti tačno godinu dana od kada je pobijedio svog prethodnika Nikolu Sarkozija na izborima. Poslije godinu dana on se nalazi na čelu zemlje koja je na pragu recesije.

Oland je pobijedio na izborima prošlog maja uz obećanje da će poštedjeti Francusku mjera štednje koje se sprovode drugdje u Evropi. On je podigao poreze, posebno za bogate, i ograničeno smanjio potrošnju.

Međutim, stanje francuske privrede nastavlja da se pogoršava, privredni rast stagnira a nezaposlenost je porasla na 11 odsto u martu, sa tendencijom daljeg rasta.

Oland ima najniži rejting popularnosti od bilo kog poslijeratnog predsjednika. Sa dvije trećine Francuza koji se izjašnjavaju kao nezadovoljni njime, Oland je postao najnepopularniji predsjednik na kraju prve godine svog mandata.

Istovremeno protivnici gej brakova su i danas u Parizu i u više velikih gradova u Francuskoj organizovali paralelne proteste iako je zakon koji legalizuje gej brakove definitivno usvojen u Parlamentu a dvije trećine Francuza su protiv toga da se nastavi njegovo osporavanje.

Organizatori "demonstracija za sve", ne žele da priznaju poraz iako se može očekivati sklapanje prvih homoseksualnih bakova već u junu.

Galerija

Bonus video: