PODRŠKA PREGOVORIMA

Danska i Finska otvaraju palestinske ambasade

Novi status palestinskih diplomatskih predstavništava u Danskoj i Finskoj bi trebalo da stupi na snagu sljedeće godine
0 komentar(a)
Riad Malki, palestina, ministar spoljnjih poslova, Foto: Rojters
Riad Malki, palestina, ministar spoljnjih poslova, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.05.2013. 19:46h

Vlade Danske i Finske odlučile su da status palestinskog diplomatskog predstavništva podignu na nivo ambasada u svojim glavnim gradovima, objavilo je u subotu dansko ministarstvo spoljnjih poslova.

"Sa zadovoljstvom objavljujemo zajedničku namjeru da radimo s Palestincima na podizanju statusa njihovih misija u Kopenhagenu i Helsinkiju", objavili su ministri spoljnjih poslova Danske i Finske, Vili Soevndal i Erki Tuomioja u zajedničkom saopštenju.

Novi status palestinskih diplomatskih predstavništava u ovim zemljama bi trebalo da stupi na snagu sljedeće godine.

Dvije su zemlje, međutim, istakle da ta odluka ne predstavlja službeno bilateralno priznanje suverene palestinske države.

Dansko-finsku odluku pozdravio je palestinski ministar spoljnjih poslova Rijad al-Maliki.

"Sigurni smo da nakon odluke ljudi iz Google da koriste naziv Palestina umjesto "palestinska teritorija" i nakon što nam je UN dodijelio "posmatrački status države nečlanice Ujedinjenih nacija" nastavljamo u dobrom smjeru", rekao je al-Maliki.

Dvojica ministara spoljnjih poslova nadaju se da će njihova odluka podstaknuti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da se posveti pregovorima s izraelskom vladom na rješavanju pitanja o suživotu dviju država.

Preporučujemo za Vas