Osnivač ruskog Fejsbuka pobjegao iz zemlje

Društvena mreža VKontakte predstavlja smetnju u naporima Kremlja da osigura kontrolu nad internetom
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 14:19h

Sjedište „Fejsbuka sa istoka“ smješteno je u jednom od najljepših bulevara u Sankt Peterburgu. Pavel Durov, 28-godišnji osnivač i izvršni direktor VKontakte, preselio se u zgradu u secesionističkom stilu sa svojim timom 2010.

Pomenuta društvena mreža, u narodu poznatija kao VK, u ovom trenutku broji nekih 200 miliona registrovanih korisnika, uglavnom iz zemalja koje su činile SSSR.

Međutim, VKontakte i njen osnivač su se sada našli na meti vlasti. Sredinom aprila, istražitelji su pretresli sjedište VK i stan Durkova. Takođe su zaplijenili i servere. Prije toga, jedan investitor je pokušao da preuzme društvenu mrežu.

Durov smatra da je navodni kupac bio paravan Kremlja. Osnivač VK je u međuvremenu napustio zemlju, a ruski mediji su skeptični povodom njegovog povratka. Na kraju krajeva, mladi preduzetnik je smetnja u naporima predsjednika Vladimira Putina da osigura kontrolu nad internetom u Rusiji.

Lider na tržištu

Ruske kompanije poput VK i pretraživača Jandeksa se godinama uspješno bore protiv američkih konkurenata, Fejsbuka i Gugla. Oni su lideri na domaćem tržištu i paniraju da se šire.

Međutim, ove veoma uspješne platforme dovode u opasnost monopol Kremlja nad formiranjem javnog mišljenja. Prvi kanal državne televizije u prosjeku prati 19 miliona Rusa. Jandeks koristi 23 miliona ljudi svake sedmice, dok nekih 47 miliona Rusa razmjenjuje poruke na VK svakog dana.

Durovljevi problemi počeli su u decembru 2011. Nakon spornih parlamentarnih izbora, pristalice opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koristile su VK kako bi organizovale proteste. Prvo je Federalna služba bezbjednosti naredila gašenje opozicionih foruma – bez sudskog naloga. Zatim je VK primio poziv od moćne predsjedničke administracije.

Državno tužilaštvo je pozvalo Durova na saslušanje, ali se on nikada nije pojavio. Policija je pozvonila na vrata njegovog stana, ali on nije otvarao.

Mali broj saveznika

Durov je tvrdoglav. Zaljubljenik je u naučno-fantastičnu trilogiju „Matriks“, oblači se u crno poput junaka filma, sajber-pobunjenika Nea i živi asketski. Ne pije niti puši, a VK odbija da reklamira cigarete ili alkoholne prozivode. Durov prezire kompromise, opisujući ih kao „gore od svake alternative“. To je dobro za sajt, koji nije prenatrpan raklamnim materijalom poput Fejsbuka.

Durov ima malo saveznika, ali zato ima puno moćnih neprijatelja. Uvijek se držao podalje od bučne prijestonice, Moskve, i njenih klika. Kada je jedna ruska internet kompanija pokušala da preuzme VK, mladi preduzetnik je odgovorio fotografijom sa istaknutim srednjim prstom.

Kremlj je dobio priliku kada se Durov posvađao sa dvojicom suosnivača VK. Sredinom aprila njih dvojica su prodali akcije u tajnosti 38-godišnjem Ilji Šerboviču, biznismenu za koga se sumnja da je agent Kremlja.

Ruski mediji su spekulisali da su Šerbovičeve kompanije takođe imale udjela u nacionalizaciji naftne kompanije Jukos, čiji osnivač, Mihail Hodorkovski, leži u zatvoru od 2003. pod optužbom za utaju poreza.

Rizikuje da izgubi sve

I to nije sve. Jedan policijski zvaničnik optužio je Durova da ga je pregazio službenim automobilom, premda nema dokaza da se takav incedent uopšte desio. Durov takve taktike naziva „predostrožnom artiljerijskom vatrom“.

Prošle sedmice trebalo je da se sastane sa državnim tužilaštvom kako bi popričali o navodnom incidentu. Durov nije otišao. Umjesto toga je napustio zemlju. Ne želi da otkrije gdje se nalazi, niti koji su njegovi planovi.

Durov sada rizikuje da izgubi kontrolu nad VK. U ovom trenutku posjeduje ne više od 12 odsto akcija. Pedeset odsto akcija posjeduje Ališer Usmanov, nabogatiji Rus, čije je bogatstvo procijenjeno na 18 milijardi dolara. Oligarh je dugo podržavao mladog preduzetnika, čak je na Durova prebacio svoje pravo glasa. Ali Usmanov je čista suprotnost osnivaču VK: Nikada se javno nije usprotivio Kremlju i čak je smijenio glavnog urednika u jednom od svojih listova jer je bio previše kritičan prema Putinu.

Zaposleni u VK će vjerovatno podržati svog direktora i otići sa njim ako napusti projekat. Kremlj bi preuzeo kontrolu a VK bi bio ugašen. Durov se čini spremnim za tu mogućnost. „Istina je da ništa ne posjedujemo“, kazao je svom biografu. „Moramo biti spremni da izgubimo sve“.

Galerija

Bonus video: