Hrvatska strepi zbog namjere Brisela da zabrani stare sorte sjemena

EK će 6. maja poslati uredbu kojom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obvezno korišćenje standardizovanog i unificiranog sjemenja
3 komentar(a)
sjeme, Foto: Shutterstock
sjeme, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2013. 17:49h

Nakon nedavne skandalozne odluke Evropske komisije (EK) o privatizaciji vodosnabdijevanja, iz Brisela Hrvatskoj stiže novi šok, kroz zabranu autohtonih i starih sorti žitarica i sjemena , piše Novi list.

"EK će 6. maja poslati Evropskom parlamentu novu uredbu kojom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obvezno korišćenje standardizovanog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti – koje nemaju gotovo nikakve šanse da dobiju dozvolu za promet – biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu", navodi riječki list, a prenosi Poslovni dnevnik.

Trenutno tri najveće korporacije – Monsanto, DuPont i Syngenta – kontrolišu 53 odsto svjetskog tržišta sjemenjem (deset najvećih kontroliše čak 73 odsto), a velike su kompanije došle do tog rezultata tako što su pokupovale gotovo sve manje tradicionalne i porodične sjemenare, tako da, zapravo, više i nemaju konkurenciju.

Međutim, kod takvih kompanija tržište sjemenja samo je sredstvo. Naime, riječ je ponajprije o velikim proizvođačima herbicida, dakle hemijskim kompanijama, a tek onda i o proizvođačima sjemenja, koje uz svoje sjeme poljoprivrednicima, povrtlarima i voćarima nude herbicide i hemikalije bez kojih te sorte nije moguće uzgojiti.

Bonus video: