Prvi maj u Ljubljani: Radnički protesti, druženje i pohodi u prirodu

Uoči praznika su sindikalisti upozorili da položaj radnika nije ružičast, ali i da se radnici ne smiju pomiriti sa kršenjem njihovih prava
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2013. 15:54h

Sindikalne organizacije u Sloveniji danas obilježavaju Međunarodni praznik rada, 1. maj, tradicionalnim prvomajskim protestima, druženjima i pohodima u prirodu.

U cijeloj Sloveniji sinoć su, uoči praznika rada zapaljene praznične vatre, govorili su sindikalni rukovodioci, a jutros su građane budile prvomajske budnice.

Na brdu Rožnik u Ljubljani učesnike proslave posjetili su gradonačelnik Zoran Janković, a na Javorovici nad Šentjernejem se, uz Praznik rada, svečano obilježava i Dan otpora protiv okupatora, ulazak Slovenije u Evropsku uniju i polaganje vijenaca na spomenik palim borcima 4. bataljona Cankareve brigade, gdje je govorio predsjednik države Borut Pahor.

(Foto: siol.net)

Uoči praznika su sindikalisti upozorili da položaj radnika nije ružičast, ali i da se radnici ne smiju pomiriti sa kršenjem njihovih prava.

Prvi maj se počeo slaviti u svijetu 1890. godine u znak sjećanja na događaje u američkom Čikagu kad su radnici 1. maja 1886. godine zahtijevali osmočasovno radno vrijeme i sukobili se sa policijom.

(Foto: zurnal24.si)

Prvi maj se u Sloveniji zvanično slavi od 1948. godine, nezvanično je slavljen i prije, a danas je u toj zemlji neradni dan.

Galerija

Bonus video: