Povratak Njemačke na marku proizveo bi novu svjetsku ekonomsku krizu

Studija je objavljena nakon osnivanja stranke Alternativa za Njemačku koja okuplja euroskeptike, koji traže i povratak njemačke na marku
3 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 14:13h

Izlazak Njemačke iz eurozone i povratak na njemačku marku imao bi katastrofalne posljedice ne samo po domaću privredu, već bi najvjerovatnije doveo i do svjetske ekonomske krize, navodi se u istraživanju Instituta "Prognos" urađenom po narudžbini Fondacije "Bertelsmann".

U studiji se ukazuje da je Njemačka imala i ima ogromne koristi od zajedničke evropske valute, te da bi, da eura nije bilo, njemački privredni rast proteklih godina bio za po pola procenta godišnje manji. To smanjenje značilo bi i 200.000 radnih mjesta manje godišnje.

Direktor Fondacije "Bertelsmann" Art de Ges je povodom objavljivanja studije ocijenio da bi se EU bez eura "politički raspala i zaostala u međunarodnoj konkurenciji"

Autori studije pod nazivom "Prednosti koje Njemačka ima od monetarne unije" ističu da je članstvo u eurozoni njemačku privredu zaštitilo od promjenljivih deviznih kurseva i snizilo spoljnotrgovinske troškove.

Od 2013. do 2025. će njemački bruto društveni proizvod zahvaljujući euru biti uvećan za 1.200 milijardi eura. Zajednička valuta će se isplatiti i građanima koji će u istom periodu, takođe zahvaljujući povoljnim okolnostima koje stvara euro, zarađivati u prosjeku po 1.100 eura godišnje više.

Prednosti eura ostaju, smatraju autori studije, čak i ukoliko se dogodi da narednih godina Njemačka bude morala da otpiše potraživanja prema Grčkoj, Italiji, Portugalu i Španiji.

Model koji su razradili stručnjaci Instituta "Prognos" polazi od pretpostavke da bi moglo da se dogodi i da Njemačka mora da otpiše svakoj zemlji po oko 60 odsto potraživanja. U tom slučaju bi veće državno zaduženje doduše usporilo privredni rast u Njemačkoj, ali bi negativne posljedice ostale u okviru izdržljivog.

Pri tome autori studije ističu da je riječ samo o proračunima razrađenim na osnovu modela i da bi, ako bi Njemačka zaista napustila eurozonu, scenario bio mnogo gori. U tom slučaju došlo bi najvjerovatnije do sloma eurozone i svjetske ekonomske krize.

Direktor Fondacije "Bertelsmann" Art de Ges je povodom objavljivanja studije ocijenio i da bi se Evropska unija bez eura "i politički raspala i zaostala u međunarodnoj konkurenciji".

Dodao je da sadašnja "monetarna unija treba dalje da se gradi kao ekonomska, socijalna i politička unija" da bi se obezbijedili "rast, blagostanje i zaposlenost u čitavoj Evropi".

Studija Instituta "Bertelsmann" i "Prognos" objavljena je kratko poslije osnivanja stranke Alternativa za Njemačku (AfD) sredinom mjeseca koja okuplja euroskeptike uglavnom starije generacije, i koji, između ostalog, traže i povratak njemačke na staru valutu, marku.

Ispitivanja javnog mnjenja ovoj stranci, pet mjeseci prije saveznih parlamentarnih izbora, daju između dva i pet odsto glasova. Pet odsto iznosi u Njemačkoj i prag za ulazak u savezni i pokrajinske parlamente.

Galerija

Bonus video: