EU zabranjuje insekticide koji ubijaju pčele

To je velika pobjeda za milione eko-aktivista koji su pokrenuli kampanju protiv štetnih insekticida
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 16:13h

Evropska komisija odlučila je da zabrani korišćenje insekticida koji ubijaju pčele. Zabrana će se, kako piše Guardian, odnositi na čitav evropski kontinent.

To je velika pobjeda za milione eko-aktivista koji su pokrenuli kampanju protiv štetnih insekticida, a koje je podržala i EFSA - Evropska agencija za sigurnost hrane. Na poraženoj su strani hemijske kompanije, koja svake godine na insekticidima zarade milijarde eura.

"Ova zabrana, koja je uslijedila nakon kampanje koju je podržalo 2,6 miliona ljudi, daje evropskim pčelama šansu za preživljavanje. Evropa je nauku shvatila ozbiljno i sada mora uvesti mjere koje će pčelama dati prostor za disanje koji im je potreban", kaže Ian Kit iz organizacije Avaaz koja je predvodila kampanju za zabranu opasnih insekticida.

Zabranu štetnih insekticida podržalo je većina zemalja članica Evropske unije. Ipak, kako piše Guardian, zvaničnici EU nisu skupili dovoljnu većinu da se zabrana uvede. Zbog toga je odluka pala na Evropsku komisiju koja je, prema izvorima britanskog dnevnog lista, na jutrošnjem sastanku odlučila podržati zabranu tri vrste neonikotinoida, insekticida koji se koriste na sortama poput kukuruza, suncokreta ili uljane repice, a koji se smatraju najštetnijim po insekte poput pčela.

Odumiranje pčela i drugih insekata predstavlja ogroman problem, s obzirom da su insekti zaslužni za oprašivanje čak tri četvrtine svih usjeva. Zadnjih godina insekti ubrzano izumiru, a kao glavni uzroci navode se bolesti, nestanak prirodnog staništa i izloženost štetnim insekticidima.

Neonikotinoidi, koji u Evropi postaju zabranjeni, i širokoj su upotrebi u posljednjoj deceniji. Za razliku od većine insekticida, ova se vrsta ne koristi za "špricanje" usjeva, već se njome direktno tretira sjeme. Smatraju se manje štetnima od pojedinih pesticida koje su zamijenili, ali naućne studije pokazale su da neonikotinoidi ozbiljno narušavaju zdravlje pčela.

Bonus video: