Luiđi Preiti htio da puca na političare iz bijesa

"Namjera mu je bila da puca na političare", rekao je novinarima Lavijani, zamjenik tužioca grada Rima
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2013. 16:53h

Luiđi Preiti (49) koji je pucao ispred zgrade vlade u Rimu, priznao je da je htio da puca na političare iz bijesa, saopštio je tužilac Pjerfilipo Lavijani.

"Namjera mu je bila da puca na političare", rekao je novinarima Lavijani, zamjenik tužioca grada Rima.

Dva policajca i jedna prolaznica ranjeni su u pucnjavi blizu kancelarije italijanske vlade, u vrijeme dok su premijer i članovi kabineta polagali zakletvu u predsjedničkoj palati.

Jedan od ranjenih policajaca je u teškom stanju, pošto je ranjen u vrat.

List "Repubblica" navodi da je povrijeđena žena trudnica, koja je u vrijeme pucnjave prolazila sa suprugom i sinom.

Pucnji su ispaljeni iz vatrenog oružja ispred kabineta italijanskog premijera.

List "Giornalettismo" navodi da je za pucnjavu osumnjičen 49-godišnji Luiđi Preiti, rođen u Kalabriji. List navodi i da je osumnjičeni psihički obolio.

Mediji u Italiji navode da Preiti nema kriminalni dosije i da nije imao pomagače.

Preiti, koji je jutros ispalio nekoliko hitaca na dvojicu karabinjera na dužnosti, bio je "miran i lucidan", izjavili su policajci koji su ga uhapsili.

Preiti je navodno, pošto su ga policajci oborili na zemlju nakon pucnjave u kojoj su ranjena dva karabinjera i jedna prolaznica, rekao - "Molim vas, popustite mi lisice, izgubio sam osjećaj u rukama", prenela je agencija ANSA.

Policijski izvori navode da je napadač, koji je rodom iz Kalabrije ali je živeo u gradu Alesandrija, na sjeveru Italije, pucao sam i da pati od mentalnog oboljenja. Kako se navodi, napadač ima ličnih problema zbog bračnih problema i gubitka posla.

Foto: Repubblica.it

Njegov brat Arkanđelo je, međutim, rekao agenciji ANSA, da "on nije nestabilan i nikad nije patio od nekog mentalnog oboljenja. Šokirani smo i ne možemo da objasnimo kako je to moglo da se dogodi".

Policija navodi da je Preiti ispalio šest do sedam metaka na dva karabinjera. Jedan je pogođen u vrat, a drugi u nogu. Oni se nalaze u jednoj bolnici u Rimu i u stabilnom su stanju, dok je treća povređena žena trudnica, koja je u vreme pucnjave šetala centrom Rima sa mužem i sinom.

Današnji napad ispred sedišta italijanske vlade u Rimu "izolovan je slučaj" i nema nikakve opasnosti po javni red, saopštila je italijanska vlada.

Napad se može smatrati "izolovanim slučajem", rekao je novinarima novi italjanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano, objašnjavajući da se radi o "tragičnom činu jednog nezaposlenog čoveka koji je hteo da se ubije". Alfano je kazao i da "opšta situacija u javnom redu poslije tog incidenta ne izaziva zabrinutost", ali je dodao i da je bezbjednost ugroženih objekata ipak pojačana.

Foto: Giornalettismo.com

Gradonačelnik Rima Đani Alemano izjavio je da nije riječ o terorističkom napadu.

Agencije su ranije javile da je umjereni ljevičar Enriko Leta zvanično položio zakletvu kao budući predsjednik koalicione vlade na ceremoniji u predsjedničkoj palati, udaljenoj oko kilometar od mjesta pucnjave.

Galerija

Bonus video: