Bivši ministar: Prisluškivana cijela vlada Bugarske

Bivši ministar poljoprivrede Bugarske, Miroslav Najdenov, izjavio je danas da su nezakonito prisluškivani svi članovi vlade bivšeg premijera Bojka Borisova
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 16:53h

Bivši ministar poljoprivrede Bugarske, Miroslav Najdenov je istakao da odgovornost za prisluškivanje članova vlade Bojka Borisova snosi bivši zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov.

U razgovoru sa bugarsku televiziju, Najdenov je dodao da je sve ubjeđeniji da je lider Socijalističke partije Sergej Stanišev izrekao istinu govoreći o nezakonitom prisluškivanju političara, biznismena i drugih javnih ličnosti, prenijela je bugarska agencija BTA.

"Moramo da kažemo - dosta! Neko mora da kaže - kralj nema odijelo. I da kaže Cvetanovu: 'Cvetanove, ti si to uradio, pošteno je i politički odgovorno da napustiš političku pozornicu i skineš ljagu sa svog imena ako je to moguće'", kazao je Najdenov.

On smatra da je prisluškivanje bilo sredstvo da se dođe do podataka koji mogu biti iskorišćeni za kontrolu ministara.

"Na primjer, kada je ministar privrede, energetike i turizma Trajčko Trajkov najuren s položaja, on je bio kontrolisan i prije i poslije toga (2012. godine)", rekao je Najdenov.

On smatra da je moguće i da je sam premijer Borisov mogao da bude predmet prisluškivanja.

Bugarska: Uhapšeni policajci, prisluškivali političare i biznismene >>>

Protiv četvorice zvaničnika bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova 23. aprila je podignuta optužnica zbog navodnog telefonskog prisluškivanja političkih oponenata bugarskog premijera u ostavci Bojka Borisova.

Šef nadzorne službe ministarstva Sergej Kacarov i njegova dva prethodnika, Cvetan Ivanov i Kamen Kostov optuženi su zbog nepoštovanja svoje dužnosti i omogućavanja nezakonitog telefonskog prisluškivanja u 2009.

Istraga je pokrenuta protiv još jednog zvaničnika zbog pokušaja prikrivanja tog špijuniranja putem navodnog uništvanja nezakonitih snimaka, prenijela je agencija AFP.

Prema bugarskom zakonu, tehničko praćenje je dozvoljeno jedino u istragama ozbiljnih zločina i sva četvorica zvaničnika se suočavaju s kaznama zatvora ukoliko budu proglašeni krivima.

Tužioci su pokrenuli istrage prošlog mjeseca nakon što je lider opozicionih socijalista Sergej Stanišev od njih zatražio da provjere jedan anonimni izvještaj o navodnom raširenom prisluškivanju razgovora rivala Borisova.

U tom izvještaju je optužen ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov za naređivanje nadgledanja razgovora bivšeg predsjednika Georgija Parvanova i nekoliko uticajnih poslovnih ljudi.

Cvetanov je porekao te optužbe koje su došle u nezgodnom periodu po njega, s obzirom da je on glavni menadžer Borisova pred izbore koji će biti održani 12. maja.

Borisov je dao ostavku 20. februara poslije velikih uličnih protesta protiv siromaštva i korupcije, u kojima je čak sedmoro ljudi pokušalo samospaljivanje.

Analitičari smatraju da skandal s prisluškivanjem vjerovatno neće imati uticaj na glasače pred izbore u toj najsiromašnijoj članici Evropske unije.

U izvještaju američkog Stejt departmenta , objavljenom ranije ovog mjeseca, navedeno je da u Bugarskoj otkriven veliki broj slučajeva s prisluškivanjem, ali da ti snimci nikada nisu iskorišćeni kao dokaz na sudu.

Galerija

Bonus video: