Milion pitanja za Putina

Više od 1,2 miliona Rusa postavilo je pitanja Vladimiru Putinu pozivajući specijalni telefonski centar ili šaljući SMS poruke i pisma na poseban veb-sajt
6 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 20:19h

Ruski lider, koji već godinama na ovaj način direktno komunicira s narodom, odgovoriće na većinu postavljenih pitanja na 11. televizijskoj konferenciji.

Do danas po podne primljeno je najmanje 957.509 poziva, a 174.664 SMS poruka i 103.505 pisama postavljeno je na specijalni veb-sajt, sa ukupno 1,235 miliona pitanja, saopštio je Kol centar, prenosi ruska informativna agencija Itar-Tas.

Specijalni kol centar počeo je da prima pitanja u nedjelju po podne i radiće do kraja konferencije, koja će, s pitanjima i odgovorima, biti emitovana na državnom Prvom kanalu i kanalima "Rosija 1" i "Rosija 24" sjutra po podne.

Statistički podaci iz proteklih dana pokazuju da stanovnici centralnog federalnog distrikta aktivnije postavljaju pitanja, zatim slijede stanovnici regiona Volge i sjeverozapadne Rusije, kao i južnog i sibirskog federalnog distrikta.

Mnogi pozivi pristižu i iz drugih zemalja, kao što su SAD, Kanada, Izrael, Francuska, Njemačka i, očekivano, iz Ukrajine, Kazahstana, Moldavije i Tadžikistana, navodi se u saopštenju Kol centra.

Skoro trećina ljudi od 36 do 55 godina starosti aktivnije postavljaju pitanja, kažu zaposleni u telefonskom centru, koji su iznenađeni činjenicom da više od jedan odsto pitanja postavljaju djeca i tinejdžeri mlađi od 18 godina.

Među temama koje su pokrenute najčešće su, kako navode stručnjaci, stambena pitanja, komunalne službe i socijalna zaštita, kao i pitanja vezana za djecu.

Neobično je, s druge strane, to što se teme koje se odnose na industriju, izgradnju i transport pokreću češće nego one vezane za politiku, državu ili društvo, ukazuju zaposleni u Kol centru.

Televizijske konferencije s pitanjima i odgovorima počele su da se emituju 2001. godine kada je Putin izabran za predsjednika Rusije, ta tradicija je zadržana i kada je on došao na čelo vlade sedam godina kasnije, a od 2005. godine pitanja se dostavljaju i putem SMS poruka i postavljaju se na specijalanom veb-sajtu.

Putin je do sada održao ukupno 10 ovakvih direktnih razgovora sa građanima, podsjeća ruska agencija, navodeći da je on 2001. godine odgovorio na 400.000 pitanja, 2002. na više od 1.400.000 pitanja, a 2007. je oboren rekord sa 2.506.000 pitanja postavljenih ruskom lideru.

Galerija

Bonus video: