Švajcarska ograničila broj godišnjih radnih dozvola

Švajcarska federalna vlada ograničila je broj radnih dozvola na 53.700. Spisak zemalja čije građane pogađa ovo ograničenje proširen na sve članice EU
53 pregleda 0 komentar(a)
Švajcarska, Foto: Rojter
Švajcarska, Foto: Rojter
Ažurirano: 24.04.2013. 17:28h

Švajcarska vlada odlučila je danas da na godinu dana proširi primjenu kvota za dugoročne radne dozvole na sve državljane zemalja članica Evropske unije, što je već ranije uvedeno za državljane osam zemalja centralne i istočne Evrope.

Savezna vlada Švajcarske odlučila je se pozove na "klauzulu o očuvanju" koja se od prošle godine primjenjuje za osam zemalja EU - Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Slovačku, Sloveniju i Češku - i da tu mjeru primijeni na ostatak Evropske unije, rekla je na konferenciji za štampu švajcarska ministarka za pravosuđe i policiju, Simoneta Somaruga.

Ministarka je podvukla da EU ostaje "najvažniji partner" Švajcarske.

U maju 2012. Švajcarska je objavila da 2.180 državljana osam zemalja centralne i istočne zemlje mogu da dobiju jednogodišnje radne dozvole tipa B za rad u Švajcarskoj.

Za državljane drugih zemalja EU ta klauzula biće primijenjena kada se dostigne prag od 53.700 izdatih radnih dozvola, a računanje počinje u maju 2013. Kad ta cifra bude dostignuta više neće biti izdata ni jedna radna dozvola.

Kada je Švajcarska prošle godine objavila da ponovo uvodi kvote za radne dozvole u toj zemlji prema osam evropskih zemalja to je izazvalo kritike u EU, iako je ta mjera predviđena na ograničeno vrijeme u sporazumu o slobodnom kretanju između EU i Švajcarske potpisanom 2002.

U saopštenju Vlade navodi se da je posljednjih godina primijećen konstantan rast broja ljudi koji dolze da rade u Švajcarskoj. Vlada je navela da je zaključila da bi ograničavanjem broja izdatih dozvola mogla da pomogne da imigracija bude prihvatljivija za švajcarsko društvo.

Bonus video: