Građani Ljubljane podigli tužbu protiv gradonačelnika

Udruženje građana "29. oktobar" iz Ljubljane je podnijelo tužbu protiv gradonačelnika ovog grada zbog prikrivanja realne slike njegove imovine
0 komentar(a)
Zoran Janković, Foto: Delo.si
Zoran Janković, Foto: Delo.si
Ažurirano: 24.04.2013. 16:44h

Udruženje građana "29. oktobar" podnijelo je tužbu vrhovnom tužilaštvu Slovenije protiv gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića zbog nalaza Komisije za borbu protiv korupcije da nije prijavio dio svoje imovine, navodi se u saopštenju.

Na taj način je, kako se dodaje u saopštenju udruženja, ispunjeno obećanje dato javnosti prilikom podizanja optužnice protiv tadašnjeg premijera Janeza Janše. Udruženje je polovinom januara predložilo tužilaštvu da za Janšu zahtijeva zatvor i objasnilo da Jankovića, uprkos nalazima komisije nije prijavilo, jer mu se imovina nije povećala, a nekoliko dana kasnije saopštilo da ipak priprema tužbu i protiv njega.

Komisija za borbu protiv korupcije Slovenije je 8. januara saopštila svoje nalaze kontrole imovine predsjednika stranaka. Ona je saopštila da su predsjednik SDS-a Janez Janša i predsjednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršili antikorupcijski zakon.

Janković, kako je komisija navela, nije prijavio najmanje 2,4 miliona eura, a Janša nije prijavio 210.000 eura.

Janša je tada odbacio ove optužbe i rekao da je sve to konstrukcija komunista i izdajnika, koji zahtjevima za njegovom smjenom uništavaju tekovine osamostaljenja Slovenije.

Udruženje "29. oktobar" formirano krajem septembra 2012. organizovalo je prvi antivladin protest u Sloveniji, založilo se za alternativno društveno-politčko uređenje Slovenije i nedavno odbilo da se njegovi predstavnici, na njen predlog, sastanu i razgovaraju sa predsjednicom vlade Alenkom Bratušek.

Bonus video: