Francuska: Protivnici legalizacije istopolnih brakova ponovo izašli na ulice

"Ako neki misle da je sve gotovo, pokazaćemo im da nije", rekla je jedna od organizatorki protesta protiv zakona o istopolnim brakovima
1 komentar(a)
Francuska, protesti, Foto: Beta/AP
Francuska, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.04.2013. 07:35h

Na ulicama Pariza i drugih gradova širom Francuske prošle noći su demonstrirale hiljade ljudi, među kojima su neki protestovali poslije usvajanja zakona o legalizaciji gej brakova, dok su drugi slavili tu odluku francuskog parlamenta.

Po podacima policije, u Parizu je na ulice izašlo 2.500 pristalica zakona i 3.500 protivnika.

Opozicija se obratila Ustavnom savjetu, ističući da je brak ustavno pitanje. Savjet ima mjesec dana da odluči da li će razmotriti pitanje legalizacije gej brakova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je saopštilo da se protrest protivnika zakona o legalizaciji gej brakova završio u Parizu sukobom pripadnika najradikalnijih struja s policijom, poslije čega je 12 osoba privedeno.

U Lionu je privedeno najmanje 15 osoba, a jedan pripadnik policije je zadobio lakše povrede, pošto je kamenicom pogođen u glavu.

"Ako neki misle da je sve gotovo, pokazaćemo im da nije", rekla je jedna od organizatorki protesta protivnika zakona.

U Parizu je na ulice izašlo 2.500 ljudi koji podržavaju zakon.

Francuski parlament usvojio je juče zakon kojim se istopolnim parovima dozvoljava sklapanje brakova.

Opozicija se obratila Ustavnom savjetu, ističući da je brak ustavno pitanje. Savjet ima mjesec dana da odluči da li će razmotriti pitanje legalizacije gej brakova.

Francuska je 14. zemlja na svijetu koja dopušta vjenčanje osoba istog pola.

Odluci parlamenta je prethodila vruća debata, a u Parizu su posljednjh dana protivnici zakona svakodnevno organizovali proteste.

Bonus video: