Holandija: Zatvorene škole zbog prijetnje na internetu

U anonimnoj prijetnji na internetu navedeno je da će biti napadnuta škola i nastavnik
2 komentar(a)
Holandija, zatvorene škole, Foto: Beta/AP
Holandija, zatvorene škole, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.04.2013. 08:42h

Više od 20 škola u holandskom gradu Lajdenu danas su ostale zatvorene poslije upozorenja na internetu da bi u nekoj od njih moglo da dođe do masakra.

U anonimnoj prijetnji na internetu navedeno je da će biti napadnuta škola i nastavnik, ali nije naveden naziv ni škole ni osobe koje su uzete kao meta, prenosi BBC.

"Sjutra ću da ubijem mog holandskog nastavnika, ali i što više učenika bude moguće", napisala je na engleskom jeziku anonimna osoba na internet forumu 4chan.org. Ta osoba je dalje navela da će sa sobom imati pištolj "kolt difender", a nosiće na ulasku u školu i objašnjenje vezano za napad koji namjerava da izvede.

Policija je savjetovala svim srednjim i stručnim školama da ostanu danas zatvorene. U Lajdenu, smještenom sjeveroistočno do Haga i poznatom po najstarijem univerzitetu u Holandiji, postoje 22 srednje škole.

"Policija je primila upozorenje o mogućoj pucnjavi u školi u Lajdenu. U svjetlu te ozbiljne pretnje, odlučeno je da se ne rizikuje i zbog toga će u ponedjeljak biti zatvorene sve srednje škole", navedeno u saopštenju vlasti tog grada.

Holandski mediji prenose da su policajci od jutros raspoređeni ispred dvije najveće škole u gradu - "Koledž da Vinči" i "Koledž Driester".

Odluka o zatvaranju škola, koje pokrivaju uzrast djece od 12 do 16 godina, donijeta je u konsultaciji sa gradonačelnikom, javnim tužiocem i policijom, prenosi BBC.

Bonus video: