Proizvođači nas kradu svjesno: Prave proizvode s greškom

21. vijek je donio za sobom proizvode znatno lošijeg kvaliteta od njihovih prethodnika. CEC je zato zatražio od EU da riješi taj problem posebnim zakonom
0 komentar(a)
veš mašina, Foto: Velprom.com
veš mašina, Foto: Velprom.com
Ažurirano: 22.04.2013. 07:41h

Izvještaj Evropskog potrošačkog centra (CEC) pokazuje da se danas proizvodi namjerno loše rade kako bi se što ranije kvarili, odnosno da bi potrošači što češće kupovali.

U izvještaju "Programirana dotrajalost, produkt potrošačkog društva", koji je objavio francuski Le Monde, se navodi da je uglavnom riječ o "funkcionalnim greškama" koje se nalaze u skoro svim električnim ili elektronskim proizvodima. Tačnije, proizvod se napravi na način da kada samo jedan njegov dio otkaže, cijeli proizvod prestaje da radi.

CEC tako tvrdi da su današnje mašine za pranje veša programirane na samo od dvije do dvije i po hiljade pranja, jer su bubnjevi sve češće napravljeni od plastike, a ne od inoksa.

Kuglični ležajevi ugrađuju se u bubanj, pa kada se pokvare, potrošač mora da mijenja cio bubanj - ili kupi novu mašinu za veš.

Televizori su programirani da rade 20.000 sati, a slično se dešava i sa mobilnim i pametnim telefonima. Često je nemoguće uopšte pronaći zamjenski dio jer se on više ne proizvodi pa je potrošač prisiljen da kupi potpuno novi proizvod.

21. vijek je donio za sobom proizvode znatno lošijeg kvaliteta od njihovih prethodnika. CEC je zato zatražio od Evropske unije da riješi taj problem posebnim zakonom.

Bonus video: