Neonacisti nove članove vrebaju među borcima u kavezu

Infiltrirali se u sport koji je sve popularniji
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 07:41h

Brutalni borilački sport poznat kao slobodna borba uživa veliku popularnost u Njemačkoj. Neonacisti se infiltriraju u taj svijet i koriste ga da šire propagandu i regrutuju nove članove.

U areni Folkhaus u Šildauu, gradu blizu Lajpciga, nekoliko stotina fanova huče kada u ring uđe Kristofer Lanze, zvijezda u svijetu slobodne borbe.

Ovaj 23-godišnjak je postao poznato ime u kombinovanim borilačkim vještinama, disciplini koja je toliko brutalna da je zabranjena na njemačkoj televiziji. Lanze nemilosrdno udara svog protivnika, koji brzo biva obliven krvlju. Pomoćnici mu saniraju povrede oka i nosa.

Ovaj sport je kao stvoren za desničarske ideologije i mnogim borcima je jedini cilj krv i čast i poražavanje onih koji su, u njihovim očima, slabi i bezvrijedni

Neonacisti koriste sve veće interesovanje za taj sport kako bi članove publike vrbovali za svoju radikalnu desničarsku ideologiju i privukli potencijalne simpatizere.

"Sa velikom zabrinutošću pratimo prodor neonacista u svijet slobodne borbe,“ kaže Gordian Mejer-Plat, šef saksonskog ogranka Federalne kancelarije za zaštitu ustava (BfV), domaće njemačke obavještajne agencije, čiji je zadatak nadzor praćenja neonacističkih aktivnosti.

"Svako ko vjeruje da je slobodna borba samo nekoliko ludaka koji jedan drugog udaraju u glavu, potcjenjuje ozbiljnost problema. Neonacisti namjerno koriste slobodnu borbu za svoju propagandu".

Ovaj sport je kao stvoren za desničarske ideologije i mnogim borcima je jedini cilj krv i čast i poražavanje onih koji su, u njihovim očima, slabi i bezvrijedni. Zajednica slobodne borbe takođe neonacistima nudi relativno bezbjedan prostor da se izraze, uglavnom neometani od kritički nastrojene štampe i radikalnih ljevičarskih oponenata.

Linija između glorifikovanja nasilja od strane desničarskih ekstremista i apolitičnih borilačkih vještina nije uvijek jasna.

Bokserski klub Forvarc Lajpcig je član državne sportske asocijacije u Saksoniji. Prema internom pravilniku, asocijacija promoviše "toleranciju, drugarstvo, osjećaj zajedništva i zdrav stil života", i grupa je navodno "striktno neutralna, sa političke i vjerske tačke gledišta".

Neonacisti se sastaju na naizgled bezazlenim takmičenjima koje organizuju klubovi za borilačke vještine, gdje traže potencijalne "drugove"

Tomas i njegov poslovni partner Benjamin B, neonacista iz Lajpciga, imaju kompaniju za sportski menadžment i trgovinu opremom. Firma je do 2012. imala veb sajt Arijevsko bratstvo, na kojem je jedno vrijeme reklamirala bezbjednosne službe.

Benjamin, 23-godišnjak obrijane glave, koji sebe zove Huligan, je jedan od najuspješnijih njemačkih sportista u disciplini slobodne borbe. Bio je jedan od osnivačkih članova navodno apolitičnog bokserskog kluba Forvarc iz Lajpciga.

Poriče da je član desničarske eskremističke zajednice. Međutim, bio je povezan sa klubom fanova Lokomotiva Lajpcig, Scenario Lok, koji čine desničarski ekstremistički huligani. Scenario Lok je u prošlosti stalno privlačio pažnju povicima „zig hajl“ i napadima na policajce, a takođe je pod nadzorom njemačke domaće obavještajne službe.

Antifašistički aktivisti su na internetu objavili fotografiju koja navodno prikazuje Benjamina na neonacističkim demonstracijama. Na drugoj fotografiji, vidi se kako pozira iza transparenta na kojem piše: „Ultras Lok nacionalni otpor.“

Tri taktike regrutovanja

Obavještajni zvaničnici u nekoliko njemačkih država identifikovali su tri taktike regrutovanja. Neonacisti se sastaju na naizgled bezazlenim takmičenjima koje organizuju klubovi za borilačke vještine, gdje traže potencijalne "drugove"; koriste fiktivne kompanije i klubove za ulogu organizatora borbe; i organizuju ilegalne borbe u kampovima za obuku, gdje svoje borce predstavljaju kao heroje, kako bi impresionirali mlade posjetioce.

Ova aktivnost se ne svodi samo na sport i propagandu. Borci se obučavaju i za nasilne sukobe sa političkim protivnicima. Prema video-snimku kojim su neonacisti reklamirali „Dane borilačih vještina“ prošle godine, „borba kao fizički obračun je više od sportskog nadmetanja između mladih ljudi.

To je izraz unutrašnjeg poriva, percepcija koja nas odvaja od drugih ljudi.“ Kada se 200 desničarskih ekstremista okupilo u oblasti Lauzic na istoku Njemačke, moto sastanka je bio „Život znači borbu.“

Prevod Angelina Šofranac

Galerija

Bonus video: