Francuski Senat odobrio sklapanje istopolnih brakova

Ovaj prijedlog bi mogao postati zakon do ljeta, pošto je Donji dom taj dokument usvojio sredinom februara
1 komentar(a)
Pariz, Francuska, istopolni brakovi, Foto: Beta/AP
Pariz, Francuska, istopolni brakovi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.04.2013. 11:22h

Gornji dom francuskog parlamenta, Senat, usvojio je prijedlog zakona kojim se dozvoljava istopolnim parovima sklapanje brakova.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je tokom predizborne kampanje prošle godine obećao da će donijeti ovakav zakon ako bude izabran

Uprkos protivljenju desnice i uličnim protestima, ovaj prijedlog bi mogao postati zakon do ljeta, pošto je Donji dom taj dokument usvojio sredinom februara. Zakon će sada ići nazad u Donji dom na drugo čitanje zbog malih promjena koje je napravio Senat.

Članovi Senata glasali su dizanjem ruke poslije više od nedjelju dana intenzivne i ponekad žestoke rasprave. Prvi, ključni član zakona koji otvara mogućnost sklapanja istopolnih brakova i dozvoljava istopolnim parovima da usvajaju djecu prihvaćen je u Senatu onako kako je usvojen u februaru u prvom čitanju u Donjem domu.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je tokom predizborne kampanje prošle godine obećao da će donijeti ovakav zakon ako bude izabran. Oko deset uglavnom evropskih zemalja već dozvoljavaju gej brakove.

Bonus video: